E2a

Speciella egenskaper titanlegering

Det är ganska intressant hur titanlegering inte reagerar med den mänskliga kroppen, till skillnad från många andra material på marknaden. Dess speciella egenskaper gör det faktiskt skiljer sig från alla andra metaller hittills. Titan ensam är en mycket hård metall i linje med krom, aluminium, koppar, nickel, zink, och liknande. Men titan, när det blandas med andra metaller ger en annorlunda twist. Titanlegering är ett metalliskt ämne, som är ett resultat av titan i kombination med små mängder av andra ämnen såsom palladium, vanadin, tenn och aluminium. Genom att kombinera dessa andra metaller, kommer materialet utveckla mycket andra egenskaper än enbart titan eller de övriga metallerna ensam.

Kombinationen av andra metaller med titan förmedlar egentligen en märklig egenskap i metall-sin lätthet och styrka. Titanlegering anses vara liknande i styrka till stål men lättare med 45%. Den har dubbla styrkan av aluminium, men är tyngre än aluminium med 60%.

Speciella egenskaper titanlegering. Marina applikationer.
Speciella egenskaper titanlegering. Marina applikationer.

Andra egenskaper hos titanlegering bortsett från dess styrka är följande:

  • Den har extrem korrosionsbeständighet.
  • Den visar god svetsbarhet eller egenskaper fabricerbarhet.
  • Den ståtar med god stabilitet.
  • Det har förmågan att motstå förhöjda temperaturer.
  • Det är icke-reaktivt med den mänskliga kroppen.

På grund av de egenskaper som ses i titanlegering, den kommer till hjälp för olika tillämpningar. De unika egenskaperna hos denna metall göra det effektivt inom olika områden. Några av de tillämpningar av titan legering är:

Racing-och flygindustrin. Biomekaniska applikationer.
Racing-och flygindustrin. Biomekaniska applikationer.

  1. Marina applikationer. Eftersom titan legering inte är anfrätt lätt av havsvatten, är det allmänt används för propelleraxlar och andra delar båt utsätts för havsvatten.
  2. Racing-och flygindustrin. Metallen används också i flygplan, raketer och missiler som kräver låg vikt, god styrka och motståndskraft mot hög temperatur.
  3. Biomekaniska applikationer. Den unika egenskap hos titanlegering, som är icke-reaktiv med kroppen, gör den användbar för ortopediska och dentala implantat. Det kan användas för att skapa fälgar eller tappar för inställning ben, konstgjorda höfter och vissa biologiska implantat.
  4. Chemical Industry.
  5. Gasturbiner.

Det finns en mycket begränsad tillämpning av användningen av titanlegeringar i bilar. Idag, avancerade fordon såsom Porsche och Ferrari använder metallen som fälgar och vevstakar i sina hjul och andra bildelar. Troligtvis, numera hjul flesta fordon är tillverkade av krom eller andra billigare metaller.

Egenskaperna hos titan legering kommer definitivt att erbjuda fler användningsområden för den växande världsbefolkningen. Emellertid är det förpackade i av det faktum att denna metall är mycket dyrare än andra material som stål, aluminium, koppar, zink, nickel och krom. Även titan-legering har sådana särdrag är dess användning begränsad till ett fåtal på grund av dess kostnader.