E2a

Så att katalogisera dina böcker som en bibliotekarie

Skapa en organiserad inventering av ditt hem bibliotek

Att ha ett hem bibliotek kan vara en källa av enorm stolthet och tillfredsställelse. Det visar dina intressen, ger lättillgängliga referensmaterial, och visar både vad du har läst och vad man kan hoppas på att läsa i framtiden. Men som din personliga samling av böcker växer, kan det bli svårt att minnas varje bok på hyllorna. Skapa en inventering, eller bibliotekets katalog, kan du kartlägga din samling och intellektuellt organisera ditt material. Följande steg guidar dig genom denna process:

Steg 1

Ett. Var medveten om vilken information bör ingå i en katalog posten.

 • Det fullständiga namnet på författaren (eller författarna), ut som om pjäsen
 • Namnen på redaktör eller andra bidragsgivare, i förekommande fall
 • Den fullständiga titeln på boken, inklusive undertext (om sådan finns)
 • Upplagan uttalande (t.ex., "3rd ed." Eller "New ed.")
 • Staden där boken publicerades (OBS: Om det finns flera städer i publikationen, kan du använda den första listan.)
 • Namnet på förlaget
 • Datum för publicering eller upphovsrätt datum
 • ISBN (International Standard Book Number), den 10 - eller 13-siffrigt identifieringsnummer som är tryckt på de flesta böcker
 • Ämnena i boken (Obs!. För ett hem bibliotekskatalog, de "ämnesord" kommer sannolikt att vara de sökord som du tilldelar beskriva ämnen i varje bok)

Steg 2

Så att katalogisera dina böcker som en bibliotekarie. På baksidan av titelsidan.
Så att katalogisera dina böcker som en bibliotekarie. På baksidan av titelsidan.

2. Vet var man kan hitta den information du behöver.

 • Snarare än att fokusera på en bok omslag, slå till titelsidan, som kommer att fungera som din princip informationskälla. Här bör du hitta rubrik, underrubrik, författare, upplaga uttalande, förläggare, och staden (eller städer) för publicering.
 • På baksidan av titelsidan, vilket kallas "titelsidan verso" eller "upphovsrätt sida," hittar du information om copyright, datum, ISBN, och särskilda anteckningar eller krediter kopplade till publiceringen. I många böcker, innehåller titelsidan verso även CIP, eller Katalogisering i Publikation, data. Detta är den typ av strukturerad katalog post som du skulle se i en god gammaldags kortkatalog. Du kanske vill använda detta som en mall. (Obs: pre-publikationen informationen inte stämmer exakt den färdiga produkten Ibland smärre förändringar görs innan en bok frigivning Var noga med att dubbelkolla titelsidan för korrekt information...)

Steg 3

Tre. Ansök ämnesord för att beskriva innehållet i varje bok.

 • Chansen finns, du behöver inte en personlig kopia av Library of Congress Subject Headings, Dewey Decimal Klassificering, eller liknande professionella katalogisering resurser (inte heller är du sannolikt att få licenser för att använda produkterna.) Det är dock möjligt för dig att utveckla dina egna rubriker eller "taggar." Taggning är ganska vanligt på bloggar, sociala nätverk, och även vissa offentliga online-kataloger för biblioteken. För din samling, välja rubriker som är logiskt för dig. Till exempel, om du har en bok om militär strategi i frihetskriget, kan du välja rubriker som "europeiska revolutionen" och "krig". Oavsett taggar bestämma, se till att tillämpa dem konsekvent!

Steg 4

4. Inrätta ett format för din bokföring och hålla fast vid det.

 • En typisk katalog posten ser ut så här:
  Författarens efternamn, Författarens förnamn.
  Titeln på boken / Författarens fullständiga namn. - City of publikationen: Förlag, utgivningsåret och / eller upphovsrätt datum.
  Antal sidor, höjd boken mätt i centimeter.
  ISBN
  Ett. Ämnesrubrik.
 • Till exempel kan din katalog post för Harper Lees "To Kill a Mockingbird" publiceras av Warner Books 1982 visas enligt följande:
  Lee, Harper.
  To Kill a Mockingbird / av Harper Lee. - New York: Warner Books, 1982, c1960.
  281 sid. , 19 cm.
  ISBN 0-446-31078-6
  Ett. Race Relations, Fiction.
  2. Rättsliga historier.

Steg 5

Skapa en organiserad inventering av ditt hem bibliotek. En typisk katalog posten ser ut så här.
Skapa en organiserad inventering av ditt hem bibliotek. En typisk katalog posten ser ut så här.

Fem. Välj en plats att lagra dina katalogposter.

 • Om du föredrar papperskopior av ditt hem bibliotekskatalog, kanske du vill ta den gamla skolan metoden: ett kortregister. Skriv eller ange en post för varje bok på ett index kort och ordna korten i bokstavsordning.
 • Ett annat alternativ skulle vara att lagra dina katalogposter elektroniskt med hjälp av ett program på din hemdator. Du kan skapa en enkel, strukturerad lista i Microsoft Word (eller annat ordbehandlingsprogram) och lägga till i listan som du förvärvar nya böcker. Om du vill skapa en mer sammansatt databas, försök ställa in din katalog i en databas program, exempelvis Microsoft Access.
 • Det finns nu online-tjänster som tillåter enskilda att katalogisera sina böcker elektroniskt utan kostnad eller för en liten avgift. (En sådan tjänst är Librarything.com .) Du helt enkelt registrera och sedan börja lägga dina böcker, antingen genom att ange titel, författare, eller ISBN för varje bok. En fördel med denna metod är att de online-tjänster ofta inkluderar funktioner för sociala nätverk, läsa rekommendationer baserade på användarens preferenser och boka diskussionsforum. Som ett resultat, kan du inventera och organisera ditt hem bibliotek samtidigt interagera med andra läsare och upptäcka nya material som du kanske vill utforska.


När du börjar katalogisering dina böcker, kommer den information som krävs och formatering blir som en andra natur. Kort sagt, kommer du att upptäcka att processen blir lättare och lättare med praktik. Om du regelbundet katalogisera dina nya material, kommer du alltid ha en god uppfattning om vilka böcker du redan äger och, kanske, vad andra böcker du vill köpa i framtiden. Ditt hem biblioteket kommer att intellektuellt organiseras, vilket kan hjälpa dig att utforma en fysisk organisation system i framtiden.