E2a

Identifiera litterära teman: hitta temat för berättelsen

Använd dessa boktips att analysera litteratur

När du läser en berättelse, kan temat vara inte så självklar vid första. Många människor förväxlar temat med ämnet för berättelsen, men ett tema är mer abstrakt än motivet. Temat för en berättelse är tanken som håller berättelse tillsammans. I huvudsak är det den huvudsakliga idén eller någon typ av lektion eller budskap som författaren vill förmedla till läsaren.

Till exempel är den stora romanen, frugan, cirka fyra systrar, men det är ämnet för boken. Ett av de teman som är kamp unga flickor mogna till kvinnor. En berättelse kan ha mer än ett tema. Även litterära teman kan vara svårt att hitta, det finns några sätt att identifiera dem. Dessa tips hjälper dig att hitta temat i berättelsen du läser.

Identifiera litterära teman: hitta temat för berättelsen. Identifiera centrala teman eller "stora idéer.".
Identifiera litterära teman: hitta temat för berättelsen. Identifiera centrala teman eller "stora idéer.".

  1. Identifiera centrala teman eller "stora idéer." Innan du läser ett arbete, titta på titeln. Ger det några ledtrådar till vad boken kommer att handla om? Och sedan fanns ingen är ett stort mysterium bok av Agatha Christie. Titeln ensamt antyder att det kommer att bli många försvinnanden och mord. I ovannämnda frugan, vet läsaren att hon kommer att läsa en bok om unga flickor och att temat skulle möjligen ha något att göra med dem. När du läst boken, leta efter den centrala frågan. Är det mest om hemligheter, som i och sedan det fanns ingen? Handlar det om familjen? Är det om att växa upp, som i Little Women? När du identifiera centrala teman, skriva ner dem. Att få en känsla för de centrala ämnena kommer att hjälpa dig att börja identifiera möjliga teman.
  2. Identifiera hur karaktärerna rör den centrala frågan. När du läser berättelsen, försök att se hur karaktärerna rör den centrala frågan. Var uppmärksam på viktiga händelser, dialog, idéer, metaforer, och förändringar i ett karaktärens handlingar eller trosuppfattningar. I Little Women, är Meg inför sin fattigdom när hon deltar i en fest. De andra flickorna klä upp henne som en docka och hon börjar att agera som någon som hon inte är. När hon konfronteras om detta av en annan karaktär, blir hon skäms och bestört över hennes beteende. Att se hur Meg behandlar denna händelse och att veta att en av de centrala frågorna i boken växer upp, kan man dra slutsatsen att ett eventuellt tema kan vara kamperna med att växa upp.
  3. Organisera dina tankar. Om du fortfarande kämpar med att hitta temat för en berättelse, försök att organisera dina tankar genom att skriva ner dem. Lista den centrala frågan och sedan inkludera exempel från historien som stöder det ämnet. Vad gjorde karaktärerna gör? Vad sa de? Hur reagerade de? Luta dig tillbaka och titta på vad du skrev och försök att se "helheten" av historien. Vad var det historien om? Vad var författaren försöker säga mig? Med lite tid och tanke, kommer temat komma till dig.

Dessa boktips bör hjälpa dig att göra litterär analys. Kom ihåg, kan en berättelse har mer än ett tema. I Little Women, det finns många teman, såsom kamp växa upp, kamper fattigdom och död. Identifiera teman kommer inte lätt för alla. Det viktiga är att ha tålamod och inte vara för hård mot dig själv om du inte kan identifiera dem direkt.