E2a

Hur tar man bort oljefärg från duk

Oljefärg har blivit populär på grund av sin långa livslängd och eftersom de flesta av de klassiska konstnärerna använt oljefärger när du målar. Men ibland kan man göra misstag medan målning med olja. Om detta händer, här är några steg som hjälper dig att ta bort oljefärg från din duk.

  • Timing. Först och främst bör du veta att timing är allt när det kommer till oljemålningar. Kom ihåg att ju snabbare du agerar desto lättare kommer du att kunna ta bort oljefärg. Oljefärg tar ett par dagar att torka, men ju längre du väntar desto mer oljefärg hårdnar. När det har blivit mycket svårt, kommer det att bli mycket svårt att ta bort från de faktiska tyger av duken som du försöker att måla på. Se till att du agerar snabbt när det handlar oljefärger.
  • Skrapa. För att börja ta bort oljefärg från duken, måste du börja med att ta bort de torkade upp lager av färg. Oljemålningar görs oftast i lager. De översta skikten kommer naturligtvis att vara den första att torka ut eftersom de utsätts för luft, och de flytande komponenterna i oljefärg kan torka ut snabbare. Detta skikt kan avlägsnas genom att ta en palett och använda den för att skrapa bort det översta lagret av oljefärg. Efter skrapningen det översta lagret av oljefärg, måste du använda en x-acto kniv för att ta bort de små bitarna av färg som fortfarande klamrar sig fast i duken.
  • Terpentin. När du har tagit bort de torkade upp bitar av oljefärg från duken, är nästa steg att ta lite terpentin. Terpentin är ett lösningsmedel som används för att blanda färg, liksom för mjukgöring färg för att göra det lättare att ta bort. Helt enkelt ta en ren vit trasa och doppa den i terpentin. Efteråt använda detta för att tillämpa terpentin på duken. Låt trasan sitta på propagera för ett par minuter, så att färgen mjuknar mycket väl, och frigörs från strängarna och fibrer i duken. Efteråt kan du använda trasa för att skrubba bort färgen försiktigt. Se till att du arbetar på endast de delar av duken där det finns färg som behöver tas bort. Använd cirkulära rörelser för att ta bort färgen utan att störa de övriga detaljerna i målningen.
  • Torka och måla. Annat alternativ är att helt enkelt tillämpa ett nytt lager färg över arbetsfält. Kontroll av propagera innebär att lägga till vitt måla över propagera för att göra den värva jämnare och så att färgen inte fastnar direkt till fibrerna i duken. Du kan göra en slags andra skikt av primer genom att lägga mer vit färg och låta det torka innan ommålning denna plats.


Hur tar man bort oljefärg från duk. Timing.
Hur tar man bort oljefärg från duk. Timing.

Kom dock ihåg att du bör försöka undvika vit färg i oljemålningar, eftersom detta kan späda färgerna intill fläcken eller fel som du försöker rätta till. Med dessa steg i åtanke, bör du lätt kunna ta bort oljefärg från duk.