E2a

Hur ta hand om porslin dockor

Porslin dockor är mycket känslig och är vackra saker att samla

Porslin dockor är mycket känslig och är vackra saker att samla. De kan vara väldigt dyrt. Vissa dockor har bara ett porslin huvud, underarmar och händer och ben och fötter medan resten av kroppen är tillverkad av annat material och är täckt med ett yttre tyg. Andra dockor är helt gjorda av porslin. Med tiden kan de få smutsiga och täckas med damm när de visas på en hylla eller byrå toppen. Nedan beskrivs de steg om hur man tar hand om en porslinsdocka.

Hur ta hand om porslin dockor. Ta försiktigt bort klänning från dockan.
Hur ta hand om porslin dockor. Ta försiktigt bort klänning från dockan.

  • Ta försiktigt bort klänning från dockan. Klänningen kommer också ha samlat damm och behöver tvättas. Använd mild tvål när du tvättar dockkläder som mycket milt rengöringsmedel, baby schampo eller diskmedel tvål. Tvätta kläderna försiktigt med händerna. Om klänningen har utsmyckningar som kan lossna medan klänningen spolas det blir bättre att ta bort dem och sätta tillbaka dem efter att klänningen har torkat. Extra försiktighet bör iakttas om porslinsdocka är en antik som samma sak med tyget. Du kan behöva föra kläderna till en professionell docka klänning renare.
  • Ta bort damm från dockan delar med en hårtork set på en sval inställning. Rikta den svala luften på dockan för att ta bort damm. Använd en mjuk trasa som en gammal T-shirt för att torka dockans kropp att ta bort resten av dammet. Använd en liten mjuk pensel för att ta bort damm från små områden som är svåra att nå.
  • Om din porslinsdocka har rörliga ögon vara säker på att vatten inte kan tränga in i ögonen när du rengör den, eftersom detta kommer att orsaka mögel bygga upp bakom ögonen. Om detta inträffar, placera porslinsdocka över en mjuk handduk nedåt och vänta tills vattnet antingen rinner från ögon eller torkar ut.
  • Kontrollera om porslinsdocka har en målad kropp eller bara ansiktsdrag är målade. Doppa en mjuk duk är vatten och badda det på en plats som kan täckas av dockans klänning för att se om färgen kommer att lossna. Om ingenting händer så är det säkert att torka hela kroppen av dockan med en fuktig trasa. Doppa en bomullstuss i vatten för att rengöra öron, ögon och mun på dockan. För envis smuts, använd mild flytande diskmedel och vatten och använd en mjuk trasa eller bomullstuss för att rengöra platsen. Använd lätt tryck och använda små cirkelrörelser för att ta bort smutsen. Skölj plats tills alla spår av tvålen har avlägsnats. Du kan också använda en våt suddgummi för att ta bort envis smuts. Se till att du använder detta på områden som kan täckas med dockans klänning. Torka porslinsdocka torka och lämna den ensam tills dockans klänning är torr och pressade och eventuell utsmyckning anbringas och klä din docka.

Håll din dyrbara porslin docka under en skyddskåpa eller hålla den i ett skåp för att bevara det och hålla om dammfritt. Om du fortfarande har den ursprungliga lådan detta är det bästa att använda för att lagra din porslinsdocka. Håll den borta från direkt solljus, eftersom detta kommer att missfärga din docka och orsaka dockans kläder att blekna.