E2a

Hur screentryck tröjor

Screentryck eller serigraphing

Screentryck eller serigraphing, mer känd som serigrafi, är en metod för utskrift design på någon yta med hjälp av en utformad skärm gjord med silke och ett bläck som tvingas genom skärmens utformning. Denna teknik kan spåras tillbaka till Songdynastin i Kina och sedan förts till andra delar av världen genom handel. Det är en av de mest intressanta formerna av tryck och är mycket vanligt idag i skjorta designer. Om du är intresserad av att veta mer om hur man gör silke skärmar på skjortor, läs vidare.

Första sak att förbereda är din skärm

Första sak att förbereda är din skärm. Du har oftast två val här - trä och aluminium inramade skärmen. För att underlätta underhåll och livslängd, rekommenderas att använda aluminium skärmar. Masktalet är också en viktig faktor för att sätta in behandling. Den masktalet är i grunden täthet vävar av skärmen. För screentryck på skjortor, är det bäst att använda en skärm med en masktäthet på 110-160 för att låta mer bläck passerar genom skärmen, eftersom tyger är mycket absorberande.

Nästa sak att klara är den design som du vill ha på tröjan

Hur screentryck tröjor. Coat din skärm med emulgeringsmedel eller allergiframkallande.
Hur screentryck tröjor. Coat din skärm med emulgeringsmedel eller allergiframkallande.

Nästa sak att klara är den design som du vill ha på tröjan. Du kan använda vilka mönster du gillar, så länge som det har höga kontraster för bättre utskrift. Även om det finns tillgängliga stenciler där ute som du helt enkelt kan köpa, kan du också göra stenciling själv med hjälp av ett emulgeringsmedel, en gummiskrapa, gummi spatel, svart tyg, en glasskiva, ett mörkrum, en photosafe armatur på 250 watt, och en vatten spruta med kallt vatten.

Följ dessa anvisningar när du gör din stencil.

  1. Coat din skärm med emulgeringsmedel eller allergiframkallande. Detta ämne kommer i huvudsak sätta din design på din skärm. Med tiden kommer de emulgerade områden på skärmen hårdna, vilket gör att inget bläck att passera genom det och se bläck endast passerar genom de icke-emulgerade områden. Var försiktig vid tillämpning av emulgeringsmedel i ett upplyst område, eftersom det härdar snabbt så det är bäst att göra det i ett mörkrum med 250 watts photosafe lampor. Du kan använda mycket mörk ljus i processen. Alltid göra det till en vana att tillämpa emulgeringsmedel mycket tunt på skärmen med din gummiskrapa. Du kan också använda en spatel eller en skopa coater. Låt det torka genom att utsätta skärmen för att rikta ljuset under din glasskiva. Tänk bara på att ta bort eventuella blockeringar mot ljuset eller små partiklar som damm på glaset som skulle förstöra din design när det torkar upp.
  2. Efter ca 15-20 minuter eller när din stencil är helt torrt, ta bort glasskivan och låta skärmen lean på en vägg och spruta kallt vatten på designen för att rensa den.

Nu när din stencil är gjort, kommer utskriften nästa

Screentryck eller serigraphing. Första sak att förbereda är din skärm.
Screentryck eller serigraphing. Första sak att förbereda är din skärm.

Nu när din stencil är gjort, kommer utskriften nästa. För att undvika slöseri skjortor, är det bättre att försöka schablonmålarna designen på någon annan skrot yta. I den här guiden kommer vi att använda en tydlig ark med acetat som ett test. Förbered din stencil, skjorta, tyg bläck och en enorm acetatark. Placera din acetat på bordet och klämma din stencil på bordet för att undvika oönskade rörelser under utskrift. När din acetat kläms av bordet och schablonen, sätta lite färg på skärmen något över bilden och använd din gummiskrapa för att sprida bläck på skärmen, helt täcker designen. När designen verkar rätt, är det dags att använda skjortan. För att göra det, enkelt uttryckt skjortan under skärmen och göra samma sak. Se till att tillämpa mer tryck när sprider bläcket att göra designen mer synligt på tröjan. Låt det torka i 30 minuter till en timme och stryka bilden efter.