E2a

Hur screentryck processen fungerar

Ursprunget till screentryck kan spåras tillbaka till Kina från Songdynastin perioden. Denna konst var därefter anpassas av japanska i form av stenciling. Skärmen tryckprocessen vi känner till i dag var första patenterad av Samuel Simon of England år 1907. Simon sträckte dukar som linne eller siden på en ram där det skulle kunna stödja handmålade schabloner för att skriva ut något på tyget.

Så hur modern skärmen arbete tryckprocessen? Här är de material du behöver och hur du kommer igång:

Hur screentryck processen fungerar. Bild eller konstverk.
Hur screentryck processen fungerar. Bild eller konstverk.

 • Screen. Detta är en aluminium-eller träram med ett fint vävt tyg, vanligen nylon, siden eller polyester, sträcks över ramen med rätt masktäthet. Masktalet är tätheten eller glapp i skärmens tygväv.
 • Ink. Det finns många typer av bläck som används när screentryck, men de vanligen använda tryckfärger är vattenbaserade färger, som kan skapa en mjuk konsistens, särskilt om de används på kläder.
 • Sugskrapa. Detta är en platt och slät gummi blad verktyg som används för att bromsa strömmen av bläck på skärmen.
 • Bild eller konstverk. Detta är förmodligen det viktigaste du bör alltid ta hänsyn till. Du måste få en kopia av din önskade illustration överföra till ett tyg.
 • Acetat / OH-film. Detta är ett ark av plastfilm där den ursprungliga bilden skrivs ut.
 • Liquid Foto Emulsion. Detta är en ljuskänslig beläggning används för att bränna bilden på skärmen.

När du har det material som behövs, fortsätt att göra följande:

 1. Förbered skärmen för användning. Tvätta skärmen i kallt vatten och avfettningsmedel för att avlägsna eventuellt smörjmedel eller fett i skärmen.
 2. Skapa stencil av bilden du ska använda. Den bilden du ska använda bör tryckas på acetat / OH-film där områden som är tänkta att vara färgad bör vara ogenomskinligt för att skapa schablonen. Förbered en annan stencil för varje färg som måste inked.
 3. Bränn stencilen i skärmen. Coat skärmen med flytande fotot emulsionsbeläggning och låt det torka. När torr, placera mönstrade acetat över skärmen och utsätt det för ett ultraviolett ljus. Beläggningen härdar och inte kommer att låta bläcket passera utom de delar som täcks av din ogenomskinlig bilden.
 4. Tvätta skärmen. Se till att spraya vatten lätt så att delar av stencil som inte exponerades för ljus, den opaka konstverk, inte kommer att tvättas ut. De mjuka delarna av emulsionen kommer att tvättas bort, vilket innebär att endast mönstret för din ogenomskinlig konstverk.
 5. Screentryck din stencil. Du kan nu bränna bilden på ett papper eller tyg som du väljer. Du kan använda mönstret till screentryck en t-shit eller kanske screentryck ett kuvert eller katalog utskrift. Använd skrapan för att styra flödet av bläck på skärmen.

Liquid Foto Emulsion. Förbered skärmen för användning.
Liquid Foto Emulsion. Förbered skärmen för användning.

Med modern teknik, de flesta föredrar digitaltryck över screentryck, men det är fortfarande det mest använda sättet för att göra attraktiva t-shirt tryck.