E2a

Hur mäter arm omkrets

Mätningar av kroppsdelar är ofta nödvändigt i vissa situationer. Till exempel, när du är bantning för att gå ner i vikt, skulle du vill hålla koll på din midja. Skräddarsy en kostym, skjorta, eller par byxor är en annan situation där mätningar av kroppsdelar är nödvändiga. Många bodybuilders och folk som genomgår styrketräning också övervaka tillväxten av sin muskelmassa genom att mäta specifika delar av kroppen.

I den här artikeln får du lära dig mycket enkla steg för att mäta de olika delarna av din arm: den underarmen, biceps, och överarmen. Du behöver ett måttband för att kunna utföra stegen.

Hur mäter arm omkrets. Mät din pumpas upp biceps.
Hur mäter arm omkrets. Mät din pumpas upp biceps.

  • Mät din underarm. Förläng din underarm framför dig. Vira måttbandet tätt runt den del av armen som är halvvägs mellan handleden och armbågen. Detta område är underarmen. Tekniskt hänvisar underarmen till den del som täcker handleden och armbågen, men du behöver bara mäta omkretsen av den del som ligger halvvägs mellan båda ändarna. Linda inte måttbandet för hårt. Ta del av mätningen.
  • Mät din pumpas upp biceps. Om du övervaka utvecklingen av din styrketräning, kommer du vill hålla koll på muskel tillväxt inom detta område. Det finns två tillfällen när mätningen kan göras för jämförelse: Direkt efter att lyfta vikter (under vilken dina biceps ska "pumpas", som är, svullna med blod och kommer därför förekomma större än när de är avslappnade) och under en stat av avkoppling. För att mäta din biceps, först böja din biceps genom att föra din underarm mot dig (som om du lyfter en hantel), sedan vira måttbandet runt muskeln. Ta del av mätningen. Om du mäter din biceps under sin "pumpas" tillstånd, bör du alltid jämföra mätningar av din biceps i uppumpat tillstånd.
  • Mät din un-pumpade biceps. Den biceps kan också mätas under dess tillstånd av avslappning (det vill säga, när muskeln inte har utsatts för stress eller ansträngning såsom lyft vikter). De mått du tar på din biceps under sitt avslappnat tillstånd kommer att vara annorlunda än sina mätningar under ett pumpas upp tillstånd. För att mäta din biceps i sin oböjda tillstånd, helt enkelt vira måttbandet runt oböjda biceps utan att höja din underarm mot din kropp. Ta del av mätningen.
  • Mät din överarm. Omkretsen av överarmen kan mätas genom att linda måttbandet precis ovanför biceps och under armhålan eller armhålan. Återigen kommer mätningen av överarmen vara användbart för att spåra dina framsteg styrketräning, samt för att skräddarsy modellanpassade övre plagg. När du mäter överarmen som beskrivs, är du i princip mäta sidan av deltamuskeln, som är den muskel som täcker din axel.


Att mäta armens omkrets är faktiskt så enkelt. Allt du behöver är bara ett måttband, och viss kunskap om de tips som beskrivs i denna snabb genomgång.