E2a

Hur man väljer fiskedrag

Olika fiskedrag har olika effekter på fisk. Här är några riktlinjer som hjälper dig att välja rätt fiskedrag, som bäst passar den typ av fisk, fiske placering och villkor och dina preferenser.

Bestäm om du vill använda levande eller konstgjorda beten

Bestäm om du vill använda levande eller konstgjorda beten. Levande beten är mer attraktiva för olika fisk kan dock använda levande beten störa ekosystemet när de används ofta. Konstgjorda beten är säkrare att använda, men de kanske inte så lockande att fiska, speciellt de som kan känna igen en riktig drag från en falsk.

Levande beten kan vara mindre fiskar som ansjovis och elritsa

Hur man väljer fiskedrag. Jerk beten imiterar småfisk.
Hur man väljer fiskedrag. Jerk beten imiterar småfisk.

Levande beten kan vara mindre fiskar som ansjovis och elritsa. De kan också vara flugor, maskar, bläckfisk, räkor och andra. Dessa kan variera beroende på vad den fisk du vill fånga brukar äta och tillgången på levande beten. Det bästa live-lockbetet är det som nyligen fångas i samma fiskeområde.

Konstgjorda beten imitera olika djur som fiskfoder på

Konstgjorda beten imitera olika djur som fisken livnär sig på. De kopierar utseendet och förflyttning av bytesdjur för att fisk att bita dem och fastna med fiskekrok i processen. Konstgjorda beten kommer i många former. Det finns beten som är gjorda för att likna flugor. Det finns också lockar tillverkad av syntetiska material som är gjorda för att se ut som maskar och ödlor för att fånga fisk, speciellt bas.

  • Jerk beten imiterar småfisk. De sjunkit och drog ut ryckigt att likna skadade fiskar. Dessa kan fånga en enda fisk på en gång, så ha tålamod när man använder den här typen av lurar.
  • Buzz beten är beten som går runt vattnet genom att använda propellrar. De gör också höga ljud som lockar fisk som får simma i närheten. Du kan använda dessa i grunt vatten under milda vädret.
  • Spoon beten är flashiga. De liknar ljuset glimmande bort från fjäll av en fisk.
  • Spinner beten är kablar som är böjda för att likna bokstaven L. De har krok och spinner mekanismer på ändarna. Dessa kan användas på djupt vatten för att fånga fisk som öring.
  • Surface lockar skumma ovanpå vattnet och imitera skadade byte för fisk. Du kan flytta dessa beten i ryckiga rörelser för att göra det tyckas att det verkligen finns ett skadat djur som väntar på att ätas.
  • Vev beten eller pluggar är beten som flyttas snabbt i vattnet för att imitera snabbrörliga byten. De är effektiva för större fiskar, som lever på fisk som gör liknande rörelser att vev beten.

Undvik sked beten och spinner beten när det finns ogräs i fiskeområde att slippa dina lockar att trassla bland ogräset.

För vinter-och havsfiske

Bestäm om du vill använda levande eller konstgjorda beten. Buzz beten är beten som går runt vattnet genom att använda propellrar.
Bestäm om du vill använda levande eller konstgjorda beten. Buzz beten är beten som går runt vattnet genom att använda propellrar.

För vinter-och havsfiske, använder jiggar, som är viktade krokar med en bly huvudet på andra sidan av en vass spets. Det skulle vara beten som ställs på dem för att locka fisken. Jiggar används med pimpelfiske stavar, som är små fiskespön som sänker lockbetet ner i is eller djupt vatten.

Fisket innebär att man väljer rätt lockbete för att locka fisken att nappa på kroken. Välj rätt bete som skulle vara ljuvlig att den fisk du vill fånga.