E2a

Hur man undviker belastningsskador

Repetitiva belastningsskador (även kallad förslitningsskador)

Repetitiva belastningsskador (även kallad förslitningsskador), kan orsaka av många olika rörelser i kroppen om de upprepas med hög frekvens, som namnet antyder. "Trigger finger" är en, och det behöver inte innebära skjutvapen. Vi har alla hört talas om tendinit, men visste du att tendinit kan utvecklas genom belastningsskador? Termen repetitiva belastningsskador eller RSI, används för att beskriva många olika skador, kanske den mest kända av dem är karpaltunnelsyndrom. Trots vad många tror, ​​studier tyder på att författare som skriver för långa timmar vid datorn är mycket mer mottagliga för andra former av RSI än karpaltunnelsyndrom. Karpaltunneln eller nej, vi författare drabbas vår beskärda del av RSI.

Så hur vet du om du lider av belastningsskador? Du måste besöka en läkare för att få diagnosen, men här är några vanliga symtom som tyder möjligheten att du har förvärvat RSI.

 • Smärta i leder och muskler i armar, nacke, axlar, rygg, handleder och / eller händer.
 • Stickningar eller en känsla av värmeförluster.
 • Domningar eller förlust av styrka i dina armar, handleder, händer eller axlar.
 • Ömhet och snäva känslor när du använder musklerna i dessa områden i överkroppen.
 • Växande utmattning i de delar av kroppen.
 • Svårt att somna på grund av obehagliga känslor i dina armar.

Repetitiva belastningsskador är ingen promenad i parken

Repetitiva belastningsskador är ingen promenad i parken. Smärtan kan snabbt bli alltför intensiv för att ignorera på jobbet. Många européer måste missa jobbet varje år på grund av belastningsskador. Här är några tips för hur man undviker repetitiva belastningsskador.

Hur man undviker belastningsskador. Din större hållning.
Hur man undviker belastningsskador. Din större hållning.

 1. Beakta smärtan. Var inte omedvetna om de meddelanden din kropp skickar dig. Känner du delar av överkroppen växande öm eller trött? Om så, ta en paus! Författare är ofta benägna att arbeta genom sina obehag av rädsla för att bryta deras kreativa flöde. Beskriver du? Inte det beskriver oss alla?!

  Tänk på det här sättet: om du inte ibland ta pauser i slutändan kommer du att förlora mycket mer att skriva tid eftersom du har utvecklat RSI. Påminn dig själv om att dina tankar inte bara kommer att avdunsta i tomma intet (och om att rädslan är för stark för att övervinna, och sedan investera i en bandspelare så att du kan ta ner idéer även när du tar en paus från att skriva). Slappna ryggen, axlar, handleder och armar för att återhämta då och då. Ta några djupa andetag. Din kropp kommer att tacka dig genom att inte utveckla RSI.

 2. Glömska. Är din ursäkt att du helt enkelt glömmer tiden och glömmer att ta pauser? Vad sägs om att använda en väckarklocka? Ännu mer bekvämt, kan du ladda ner ett program som påminner dig om att ta pauser. Helt enkelt slå upp "RSI break påminnelse" på nätet för att ladda ner ett program som kommer att påminna dig diskret när det är dags för din semester.
 3. Handledsposition. Korrigera positionering av handleden och händer. Är dina handleder raka när du skriver, eller är de vinklade nedåt eller uppåt eller åt sidan? Handleden är en av de delar av kroppen som är mycket känslig för RSI, så det är olyckligt att en handled pad tillbehör ofta krävs för att upprätthålla korrekt handleden hållning. Om det är vad det tar för dig att hålla din handled rak, sedan inte håna och avfärda handleden pad, investera i en! Du kan avvara några kronor för att undvika en författare mardröm - den fysiska oförmåga att skriva när inspirationen kommer.
 4. Din större hållning. Wrist hållning är inte den enda typ av hållning som påverkar RSI. Den hållning av hela kroppen är avgörande för att upprätthålla den sunda författare kroppsbyggnad av era! Titta på det tillbaka - slouching, böjd nedåt som du obevekligt dras mot datorskärmen. Titta på de skamliga, lättjefullt rundade axlar. Din mor skulle förfäras! Vet du varför? Hon vet att denna typ av dålig hållning leder till RSI. Håll dina axlar kvadrat och räta ut ryggraden (ja, innebär att halsen också).

  För er som tycker er inte att skriva i denna hållning finns det flera möjliga orsaker. Det kan vara så att din stol behöver justeras uppåt eller nedåt i höjd, eller att du helt enkelt behöver en ny, mer ergonomiskt utformad stol. Men om du inte kan arbeta om du inte är slouched så nära datorskärmen som din rygg och nacke, är det möjligt att din lösning är receptbelagda glasögon för att korrigera din syn. När var sista gången du hade en synundersökning? Var ärlig!

  Repetitiva belastningsskador (även kallad förslitningsskador). Repetitiva belastningsskador är ingen promenad i parken.
  Repetitiva belastningsskador (även kallad förslitningsskador). Repetitiva belastningsskador är ingen promenad i parken.

 5. Motionera. En av bidragsgivarna till dålig hållning är muskelsvaghet. Ju större din muskelstyrka och uthållighet, desto längre och mer enkelt kan bibehålla en god hållning. Och hur vi bygger muskelstyrka och uthållighet? Träna! Kör, idrotta, vikter hiss, simma, göra aerobics - vad fysisk träning du njuta, gör det oftare för att stärka musklerna i överkroppen. Jag föreslår inte att vi författare inte redan alarmerande muskulös, men ... Jag vet inte hur man ska avsluta den meningen.

Den dåliga nyheten är att många författare är i ett utmärkt läge för att utveckla repetitiva belastningsskador. Den goda nyheten är att RSI kan förebyggas och om förvärvade behandlingsbara också. Men förebyggande är den bästa planen, naturligtvis, så lyssna på vad din kropp säger till dig. Om du upplever obehag, är din kropp säger till dig att göra rätt justeringar. Dålig hållning är lätt att utveckla och alltid svårare att bryta. Om din hållning är dålig, då är du i riskzonen för att utveckla belastningsskador. Nu är det dags att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika RSI.