E2a

Hur man spelar pjäser mot en dator

Dam är en av de mer populära abstrakta strategispel världen

Dam är en av de mer populära abstrakta strategispel i världen, de andra är schack, backgammon och slagskepp. De två spelare spelet spelas på en åtta-för-åtta rutig styrelse liknande den som används i schack. Målet med spelet är att eliminera alla delar av din motståndare genom att fånga dem, eller lämna dem utan giltiga drag. Oavgjort mellan spelarna är också en accepterad resultat.

Varje spelare börjar med 12 bitar på mörk utrymme på sina respektive sidor, placerade diagonalt från varandra, upptar de första tre raderna i styrelsen. Varje pjäs kan gå framåt i en diagonal rörelse en plats i taget, och kan ta en av motståndarens pjäser genom att hoppa över dem. Successiva hopp är tillåtna (flera i ett stycke hopp görs i följd).

När en pjäs når den andra sidan av kortet

Hur man spelar pjäser mot en dator. Försök att få en fördel genom att "kinging" dina pjäser först.
Hur man spelar pjäser mot en dator. Försök att få en fördel genom att "kinging" dina pjäser först.

När en pjäs når den andra sidan av kortet, är det då "kinged" vilket betyder pjäsen nu får flytta bakåt förutom att gå framåt. Observera att drag är fortfarande en plats i taget diagonalt, och fånga en bit fortfarande följer samma regler för både framåt och bakåt. I vissa varianter kan dock kinged bitar flytta flera utrymmen diagonalt.

Eftersom bitarna bara flytta diagonalt

Eftersom bitarna bara flytta diagonalt, endast de mörka rutorna på tavlan som används. Rutorna är numrerade från 1 till 32 för att definiera sin plats. Notationen för förflyttning av bitar i pjäser bestäms av två siffror (24-19 eller 8-3), det första numret som ursprung och den andra som en destination.

Tror du att du fick det? Det är dags att testa din förståelse! Det finns gott om gratis online pjäs spel, mot datorer eller annan spelare. Webbplatser som www.prongo.com ger online-pjäser spel bland många andra fri kost och trivia spel på deras webbplats.

Dam är en av de mer populära abstrakta strategispel världen. Undvik flyttar till sidorna av styrelsen.
Dam är en av de mer populära abstrakta strategispel världen. Undvik flyttar till sidorna av styrelsen.

Online-spel erbjuder olika grader av skicklighet från datorn motståndare. Varför inte du prova följande tips för att slå på datorn?

  • Försök att få en fördel genom att "kinging" dina pjäser först. Detta bör ge dig fördelen att attackera bakifrån. Dock vara försiktig med att rusa in i fiendens territorium utan en solid plan.
  • Undvik flyttar till sidorna av styrelsen. Detta begränsar rörelserna av dina pjäser till en riktning, i stället för två. Detta kan dock spela som en del i din strategi genom att inrätta en fälla.
  • Om du är före i antal, är det klokt att ha en 1-för-1 utbyte av delar. Minimera antalet pjäser på brädet i slutet spelet ökar dina chanser att vinna om du ligger före med åtminstone en bricka.
  • I likhet med spetsen ovan, om du släpar med minst en bricka, vara klokt att byta dina återstående bitar.
  • Om ett hopp eller fånga är tillgänglig, måste motståndare gör fånga. Spelare kan inte vägra göra en fångst. Om ett hopp inte görs, är pjäsen bort från spelet.
  • Observera att ett dödläge i schack slutar oavgjort, men här i pjäser, förlorar en spelare med några rättsliga drag spelet.

Spela pjäser kan vara en avkopplande tillfälle, oavsett om du spelar mot en mänsklig motståndare eller en dator. Det kan också vara ett utmanande spel, om du föredrar strategi över kul.