E2a

Hur man skriver facklitteratur

Tidningar

Tidskrifter, hemsidor, böcker: det finns en enorm marknad där ute för facklitteratur författare. Oavsett om du är en erfaren fiction författare intresserade av att göra ett hopp från en värld av låtsaslek till den verkliga världen eller du är ute efter att bryta sig in i att skriva för första gången, det finns massor av saker du kan göra för att lyckas skriva icke -fiction. Här är några tips som jag har fått och jag är glad att passera längs.

  1. Välj din specialitet. Det gamla ordspråket "skriv vad du vet" är verkligen värt heeding i facklitteratur skrivande. Visst, det finns massor av människor som forskar i farten och komma med artiklar om saker som de har just upptäckt själva. Men en verklig nyckel till att arbeta i icke-fiktion är att hitta en nisch, eller om man så vill, flera nischer, och producera arbete inom denna nisch. Välja din specialitet kräver att du tar några personliga inventeringar. Först, i vilka ämnen har du professionell expertis? Många fackliga marknader letar alltid efter proffsen att bidra med artiklar. Andra anser dina personliga erfarenheter: Vilken kompetens och uppgifter har de gett dig? Till exempel, du är en veteran förälder som skulle kunna bidra till ett föräldraskap nyhetsbrev? Tredje, fråga vilka ämnen som intresserar dig så mycket att du kan forskning dem i flera dagar? Detta är viktigt att beakta. Om du har arbetat i verksamheten hela ditt liv, men har ingen riktig passion för det, du förmodligen inte vill skriva om det. En fjärde sak att tänka på är vad ditt skrivande nivå. Om du är en professionell författare, kan du vara väl rustad för att hantera långa uppdrag just off the bat. Om du precis har börjat som författare, kanske du vill fräscha upp dina kunskaper med en klass eller skrift grupp innan du sätter dig där ute, oavsett vad din expertis kan vara. Bara du kan verkligen mäta vad du vill skriva om och hur förberedd du är att skriva den.
  2. Hitta din idé. Vissa människor hamnar i att skriva facklitteratur eftersom de redan har ett visst ämne som de vill skriva. Om det är du, bra. Om inte, kommer du vill spendera lite tid brainstorming för berättelse idéer som ryms inom din specialitet / nisch. Du kanske inser att du är kvalificerad att skriva om hästar, föräldraskap och landskapsarkitektur. Spendera lite tid att komma med idéer som rör dessa ämnen. Försök att ta dessa idéer och formulera hela artiklar. Till exempel "artikel om användning av krukväxter" kan bli "Användning av krukväxter i pool områden." Nu kan en del trädgårdsarbete tidningen eller annan vill ha just det artikeln. Skriv inte det ännu - men ha det i åtanke. Se om du kan komma med en lista över potentiella artiklar för dina olika nischer.
  3. Hitta din marknad. Nu när du vet vad du vill skriva och har vissa specifika artikeln idéer, är det dags att gå ut och hitta en marknad som vill göra affärer. Till viss del, har du gjort detta enkelt för dig själv genom att plocka en nisch. Detta begränsar din sökning. Denna krukväxt idé inte kommer att vara till nytta för TV-Guide eller Newsweek, till exempel. Istället kommer du att gå till en databas med författarnas marknader, oavsett om det är en på nätet (se länk nedan) eller en bok som Writers Market (hur är det för lätt att komma ihåg ...). Så, du går till databasen, slå upp marknader som tillgodoser din nisch, och se vilken typ av arbete som de letar efter. Kanske de vill ha långa, reportage, kanske är det sidebar stycken, kanske är det personliga essäer. Se vad de vill. Har du en artikel som passar räkningen? Om så är fallet, måste du bredvid kontrollera sin fråga och underkastelse politik. Med andra ord, hur du skickar dem idéer och hur vet du att de vill ha din artikel? Vill du skicka dem ett brev eller mail med din idé? Skickar du bara artikeln? Hur lång tid tar det för dem att reagera? Du kommer också vill kolla saker som betalning och som håller rätten till arbete, och andra fina detaljer ut. Trots allt, om ditt mål är att få betalt, vill du inte spendera tre veckor att skriva en artikel för en marknad som visar sig vara icke-betalande.

  4. Forskning, skriva och skriva. Vi tillämpar det bästa scenariot här och säga din fråga har accepterats och du har fått en artikel. Du och redaktören är mycket entusiastiska över "användning av Krukväxter Nära Pools" och hon har gett dig alla detaljer: Räkna ord, förfallodatum krav formatering. Nu vad du måste göra är, naturligtvis, samla in några uppgifter som du behöver för artikeln. Om detta är ett personligt bit bara förklara dina idéer för plantageägarna nära poolen, kanske du behöver bara forskning där du kan berätta för läsarna att köpa krukor, eller du kanske inte behöver forskning alls. Å andra sidan, om din artikel är en funktion av hur olika landskapsarkitekter i ditt område använder krukväxter runt sina pooler, måste du göra forskning som intervjua landscaper designers eller kanske tittar in i olika utformning teorier. Du måste bestämma själv vad arbete att göra. Men nyckeln till facklitteratur är att få dina fakta (och dokumenteras vid behov). Så se till att göra dina läxor och infoga fakta i berättelsen. Med den avslutade forskningen (som tillämpligt), är ditt nästa steg att göra själva skrivandet. Följ alla anvisningar som ges av redaktören och se till att själv redigera utöver stavningskontroll. Om du är ute efter att få betalt och publiceras för att skriva facklitteratur, du vill lägga fram professionellt arbete. Det innebär att polera din artikel tills den skiner. När det är alla glittriga, skicka den valp i - och om du vill, har det nästa artikel idé klar för redaktören innan hon ens ber om det.
  5. Vid böcker ... När du skriver faktaböcker, i motsats till varor, stegen är väldigt mycket samma, utom ofta, kommer du att skriva boken först och sedan query marknader, agenter och förlag för att se om de kommer att ta boken och köra med den. Eftersom detta är en artikel om icke-fiction skrivande och inte om hur man får en bok publicerad, jag lämnar det därhän. Men nycklarna kvar: Vet din nisch, vet din marknad, brainstorma för idéer, forskning, skriva och skriva.

Världen är fylld med fascinerande historier

Hur man skriver facklitteratur. Välj din specialitet.
Hur man skriver facklitteratur. Välj din specialitet.

Världen är fylld med fascinerande historier. Sanna livet är ofta främling och bättre än fiktion. Om du vill skriva facklitteratur, varför inte gå för det? Det kommer inte att bli lätt - men skriver aldrig är. Njut av de nya världar du utforska och dela med dina läsare.