E2a

Hur man skriver en roman steg för steg: utveckla tid och plats

Del 2 i en serie av 5

I del 1 av denna serie om hur man skriver en roman steg för steg, diskuterade vi karaktärsutveckling . I denna artikel kommer vi tala om tid och plats.

 1. Plats. Det finns bara så många repliker som de säger. Samma historia kan berättas om och om igen i olika sammanhang. Jag säger ofta "mot olika bakgrunder."

  Hur man skriver en roman steg för steg: utveckla tid och plats. En berättelse kan ha mer än en plats eller tid, för den delen.
  Hur man skriver en roman steg för steg: utveckla tid och plats. En berättelse kan ha mer än en plats eller tid, för den delen.

  Till exempel: Vår historia handlar om en man som vände smycken tjuven att försörja sin familj. Han fastnar, går till fängelse, och senare hjälper polisen att hitta andra smycken tjuvar samtidigt burglarizing hem för smycken. Till slut hjälper han oavsiktligt polisen fånga själv.

  Nu kan där denna berättelse äger rum?

  Jake Brimley klev Pinky och klappade henne på näsan. "Nu håller tyst, Pinky. Var inte en-whinnying efter Buck Hensons hingst som du gör. Jag har jobb att göra."

  Del 2 i en serie av 5. Kan bilder hjälpa dig i ditt skrivande?
  Del 2 i en serie av 5. Kan bilder hjälpa dig i ditt skrivande?

  Nu var och när kom det senaste åtgärden äga rum? Har du gissa Cheyenne år 1890? Vad sägs om förra veckan i Young, Arizona? Det kunde ha ägt rum i London eller New York i 1740.

  Jake sänkte brädden av hatten. "Darn, det Northerner kallt. Om vi inte får till Cheyenne snart, Pinky, kommer vi båda frysa ihjäl."

  Så du vet var den sista utfördes. Men när?

 2. Tid.

  Jake red Pinky längs järnvägen. Han drog brädden av hatten ner för att skära solens sken. Spåren konvergerade på avstånd och polerna för telegraflinjen förkortas till en punkt. Cheyenne är fortfarande en lång väg kvar, tänkte Jake. Jag ska vara glad när dessa tåg börjar rulla.

  Nu när har denna åtgärd sker?

  Med lite forskning, kan vi lära att telegraflinjen sattes upp samtidigt spåren lades i Wyoming. Vi kan också bestämma när de första tågen för allmänheten (inte konstruktion) kördes igenom Wyoming.

  Till exempel skrev Stephen E. Ambrose en bok med titeln, något som det i världen. Undertexten, The Män som byggde transkontinentala järnvägen 1863-1869.

  Det är vad jag kallar enkel forskning. Du läser bara omslaget till boken.

 3. Tid och plats. Som din karaktär, Jake, rider sin häst, Pinky, kan han säga något om järnvägen linje han följer. Han kan ha arbetat på linjen som konstruktion besättningar passerade Wyoming.

  Vad Jake säger och tänker berättar när och var åtgärden sker.

  Jake kommer sällan berätta exakt när och var åtgärden ägde rum, men han kanske. "Jag minns den dagen, den dag de hängde Old Tom framför Myrtle plats på Main Street i Cody. De aldrig borde ha gjort det. Han har aldrig skada någon och aldrig prasslade en critter som de sa att han gjorde det. Det var bara för att han var Blackfoot och dem stad folk hatar indier. Ja, jag minns den dagen. Det var den sista dagen i oktober år 1886-exakt tre år sedan idag. "

  Observera att Jake syftade på en tidigare åtgärder men Jake berättade att det var tre år sedan på dagen. Så åtgärden sker när? Låt oss se, är 1886 plus 3 ...

  Platsen och tidpunkten kommer att berätta hur folk pratar, gå, försörja sig, vad de äter, hur de roa sig, hur de klär sig, och många andra saker. Om läsaren känner till tid och plats, kan många saker lämnas osagt.

 4. En berättelse kan ha mer än en plats eller tid, för den delen. Ett ögonblick Dorothy är i Kansas, och plötsligt är hon i Oz.

  I mina artiklar science fiction, Xrytspet, min främmande vän eller nemesis vagnar ofta mig till någon avlägsen värld för att se vad problem hon kan få mig till.

  Columbus började i Spanien och landade i den nya världen.

  Kanske dina läsare kommer att forslas bort till en "förlorad värld" där de kan uppslukas av en Tyrannosaurus heter Rex.

  När du förbereder att skriva din roman, namnge platsen, beskriva platsen. Kunna berätta för din läsare vad han eller hon ser, luktar, höra, känna: "?. Ouch Vem lämnade denna nål på stolen Är du tittar den potten Det handlar om att koka över och vi fick barn på golvet"

  Boston var en djävulskt kallt i januari. Folk gick på gatorna så paketerade de kunde knappast känna igen varandra. De flyttade snabbt och nickade till bekanta när de passerade, inte stanna eftersom deras näsor där redan frysta och de behövde en varm plats och en skål med varm soppa. Kyrkklockorna lät över underhuset, starkare på grund av den isande temperaturen. Jake drog hans krage upp och tänkte hur kallt det måste vara på St Charles. Han vädrade och mumlade: "Vad någonsin kommer ut ur Harrys plats jag kommer att äta i en minut. Smells like indiska Pudding."

  När du beskriver din plats, tala med din läsare om transport, landmärken, vad de kan se på avstånd, handel, kyrkor, skolor, vad gör platsen levande.

  Nu skriver inte långa berättelser om platsen. Du kan komma undan med ett stycke som en om Boston ovan, men generellt bör du inte vara alltför stor bråttom att beskriva en plats, bara låta det sippra in som du skriver.

  Att gå vidare, som bor här? Är de tyska, franska, Lilliputians, Zombies, etc? Hur kom de hit och när? Vad gör de? Vad händer i ditt ställe på natten? Vilka aktiviteter är viktiga? Har de en parad? När? Varför?

  Plocka upp alla småsaker du behöver för att göra din berättelse riktigt även om det inte är det.

 5. Kan bilder hjälpa dig i ditt skrivande?

  En bild av en västerländsk stad i 1905 hjälper dig att bättre beskriva staden i 1889 innan det fanns några bilder på staden. Ett fotografi av Boston i vinter kan hjälpa i exemplet ovan.

  Är du en artist? Även om du inte är, gör några skisser av din plats. Om det är en stad, etikett gatorna, markera tingshuset och kyrkan och sybehör, etc. När dina karaktärer rör sig runt staden, vet exakt var de är och vart de är på väg. Om de är ute i öknen, vad är landmärken och var spår leder?

  Kan du inte luktar Sage Brush, korna, parfym, blommor, röken från fabriken?

  Hej, är solen i dina ögon? Är vinden blåser? Har du drar bara din tröja av på grund av värmen? Har de chiggers bita dig? Är de kör du galen? Har ni SLOSH din sista flaska sprit på fötterna för att döda de små tiggare?

  Vad har du en böld som är på väg att brista, men du måste bo i sadeln?

Jag tror att vi är redo för nästa steg - att utveckla objekt i din roman . "Ja, det är en fin stag pistoler du kom dit!"