E2a

Hur man skriver en radio spela

Radiopjäser föra oss tillbaka till de dagar då det inte fanns det visuella av TV. Lyssnare åberopas sin fantasi och talanger de "aktörer" för att producera berättelsen i deras sinnen. I detta måste de ha varit framgångsrik, eftersom när HG Wells radiopjäs luftade först på Halloween på 1930-talet, orsakade det masshysteri bland lyssnare som var övertygade om att det verkligen var en attack från utomjordiska varelser! Låt oss göra din radio spelar lika effektiva!

Hur man skriver en radio spela. En radio spelar bygger på en form av drama kallas "läsaren teater.".
Hur man skriver en radio spela. En radio spelar bygger på en form av drama kallas "läsaren teater.".

 1. En radio spelar bygger på en form av drama kallas "läsaren teater." Ingen vikt läggs på vad de "aktörer" ser ut, bara på hur de låter. Det finns inget visuellt. Så ditt spel måste centrum vid uppseendeväckande ljud.
 2. Skriv utkastet till ditt spel som du skulle en teaterpjäs. Varje spelare har linjer. Ingångar och utgångar blir verbalt. Det finns inga landskap rekvisita.
 3. Fokusera din dialog på vilken typ av spel du skriver: drama, poetisk, komedi, melodram. Thornton Wilders "Vår stad" är ett bra arbete att följa för drama. För komedi, kan du inte slå Abbott och Costello.
 4. Skapa dina karaktärer genom det sätt de låter. Vilket ord val skulle de göra? Har de en regional dialekt? Är deras tal lugn i en folkspråk? Använder de vardagsuttryck? Titta på skrivandet av Mark Twain, Joel Chandler Harris och Edgar Lee Masters för några exempel på lokala röster.
 5. Tänk dina karaktärer "temperament och personlighet. Är de oförskämd, diktatorisk, blyg, arrogant, bumbling, dum, stammande, melankoli, skärande? Skriv in dessa i dialogen.
 6. Koncentrera sig på hur du vill att dina läsare att beskriva sina karaktärer. Ett tecken kommunicerar antydningar, hans inställning till andra tecken, motivet, situationen och själv med vokala mönster. Dessa är särskilt viktigt i radioteater, där vi är beroende av dialog ledtrådar för vår förståelse av produktionen. Den Prairie Home Companion är Garrison Keillor är ett bra exempel! Tänk:
  • Tempo. Använd "gravid paus" avbrott, hastig tal och långsam tal.
  • Rytm. Använd avbrott, tecken talar samtidigt och symfoniskt prata visa ångest eller endräkt.
  • Pitch. Pitch innebär klang eller nivå av rösten. Hög tonhöjd kan indikera nervositet, agitation eller upphetsning. Låg tonhöjd anger ofta drama, sekretess, intensitet och mystik.
  • Böjningsformer - hur enskilda ord sägs. Använd lock för att ange ord som är viktiga. Till exempel, en detektiv kan säga, "Åh han sa att, det gjorde han?
 7. Du kan skapa en stämning med tonfall och leverans av linjer. Ange dina skådespelare hur ett ord, en fras eller kommentar är att säga. Du kan skriva in:
  • Ironi - stor vikt vid ironiska idéer eller ord.
  • Sarkasm - lägg till ett hån till skådespelaren passage.
  • Underskattade humor - skådespelaren gör en kommentar med en GLAD RÖST i rösten.
  • Spänning - skådespelare talar långsamt och direkt, i ett lugnt, lågfrekvent ljud. Oroande musik är ofta närvarande.
  • Pathos - du kan lägga till "med en hake i rösten" till dina dialogen anteckningar, sade indikerar rader med sorg
  • Sympati - "med känsla eller värme." Den indikerar för läsaren att hon har sympatisk kvalitet. Beröring musik används ofta.
  • Bitterhet - som ironi, är denna känsla uttrycks av betoning på ord, men det har en besegrad ilska i rösten.
  • Nederlag - dialog talas i tung, tråkig, likgiltig tal.
  • Rädsla - linjer som talas i hög flämtande röst, ofta med förtryckande musik.
  • Malaprop - misspoken fras som om tidsinställd rätt är uproariously roligt!
 8. Använd instrumental musik för att öka alla känslor. Musik kan definitivt skapa en atmosfär. Prokofjevs "Peter och vargen är" berättad "av instrument orkestern. Vi erkänner tecken enligt deras.
 9. Använd ljudeffekter. Detta är en plats för riktigt kreativt geni! Popcorn i en pajform hörs i hela världen som regn! Åska kan simuleras med en trumma! Sätt dina ljudeffekter där viktiga och ha kul experimentera! "War of the Worlds" förlitat tungt på hemlagad ljudeffekter för att producera kusliga effekter.
 10. Håll berättelsen rör sig! I din tomt, dödar Dead Space en pjäs. Pacing är avgörande radion spelar.
 11. Läsarna bör läsa långsamt och tydligt. Det är lättare att läsa för fort än för långsamt. Läsning ger långsamt lyssnarna tid att smälta vad som händer.

Jag älskar en bra radio lek, och jag hoppas att dessa tips hjälper dig att producera en fantastisk produktion som kommer att få oss på kanten av våra säten! Bryt ett ben!