E2a

Hur man skriver en egen bio

De flesta författare är lyckligare med BIOS som de har skrivit själva

De flesta författare är lyckligare med BIOS som de har skrivit själva, snarare än att låta en utgivare bestämma vad som ska ingå. En typisk bio kommer att omfatta två saker - personlig information som gör att du verkar mer verklig för läsaren, och information som gör att läsaren vet varför du är kvalificerad att skriva om ämnet. De flesta bios är på sin höjd bara några stycken lång (många är bara en punkt), så att varje mening ska förmedla en del av den information som behövs.

Hur man skriver en egen bio. Personlig information.
Hur man skriver en egen bio. Personlig information.

Din bio är en plats där du definitivt vill att dina skriftliga färdigheter att glänsa.

Så här skriver din bio:

  1. Personlig information: personlig information som författare vill inkludera varierar, men de flesta kommer att inkludera det område där de bor, inklusive staden och staten eller regionen. De flesta bios kommer att nämna om personen är gift, har barn och husdjur, etc. Du kan också inkludera din favorit författare och böcker som påverkat dig. Intressen och hobbies är en trevlig personlig touch som kommer att stärka din anslutning med läsarna, och de behöver inte vara relaterade till ämnet för skrivandet. Vissa författare gillar också att ha en personlig motto eller ett citat som har inspirerat dem.
  2. Kvalifikationer: Efter viss personlig information, är det en bra idé att beskriva vad som gör dig en kvalificerad författare. För att lita på en författare, särskilt med facklitteratur information bör det finnas någon omnämnande av utbildning eller arbetserfarenhet inom området. Även om upplevelsen är informella, ange dina inloggningsuppgifter. De flesta människor kommer att nämna sin examen typ och ämne, och en eller flera jobb de har hållits, samt eventuella utmärkelser som har tagits emot.
  3. Främja annat arbete: Om du har publicerats tidigare, eller har en webbplats, är detta ett utmärkt utrymme att ta nya läsare för dessa arbeten. Många läsare kommer att söka mer av ditt arbete och kommer gärna ha denna information, så det är inte enbart för din skull.
  4. Lägg till lite humor: Många läsare tycker om att läsa en liten humoristisk post om författaren, men ibland denna taktik kan vara olämpligt. Oavsett om du väljer att inkludera några små godbit om dig själv (dvs "Jag bor på en 0,2 tunnland get gård som inte har getter på det just nu," eller, "Jag har två hundar och jag förlovad med en underbar man , fast han inte vet om det än "), anser tonen och föremålet för materialet. Om ditt arbete är en grynig True Crime bok är en humoristisk godbit förmodligen inte lämpligt. Men för många andra verk, bland annat humor och personliga memoarer, kan en humoristisk beröring vara ett bra sätt att ansluta mer personligt med läsaren. Vissa författare gillar att inkludera konstiga jobb som de har haft i det förflutna. Andra gillar att kasta in meningslösa objekt som exemplen ovan, och en del kommer att sätta på ett humoristiskt citat som säkerligen kommer att göra läsaren att skratta.
  5. Besluta om en spänd: Bios delas mellan de skrivna i första person och andra skrivna i tredje. Vissa författare anser att en första person bio gör en bättre koppling till läsarna, och en del känner att en tredje person bio ser mer professionell.

    BIOS kan också skrivas med en kombination av både första och tredje person. Om du använder en kombination, bör det göra textural mening. Till exempel överväga att ha en majoritet av det i tredje person och lägga första person citat. Denna kombination kan också uppnås genom att skriva personliga uppgifter i första person och de kvalifikationer i den tredje.