E2a

Hur man skriver en Aubade

Vem av oss har inte vaknat på morgonen med ett visst mått av längtan för natten fortsätta? Sådan längtan är inte den enda territorium sömn berövade-, heller, om det är en one-night stand, ett seriöst förhållande eller en skyldig hemlighet, hälsar vi ofta gryningen med förakt när vi råkar dela säng med någon annan . Inte undra på då att det Aubade har varit en viktig typ av poesi i århundraden.

  1. De "regler" ... den enda regeln för en Aubade är att det på något sätt innebär ankomsten av gryningen och en mänsklig reaktion på det. Men det finns traditionella lägen och teman som visas i aubades genom århundradena.
  2. Dialog. Ursprungligen en Aubade var en låt eller dikt som innefattar en dialog mellan två älskande som salighet trunkeras av gryningen. Men i andra fall är dialogen interna eller helt ensidig, som i en person som behandlar ett förebud om dawn - som solen eller fåglar - eller ens livet självt.
  3. Att rimma? Många aubades rim, men det finns ingen regel som säger att de måste. Och om det fanns en sådan regel skulle det bjuder endast uppvigling. Kanske inspirationen till rim i en Aubade ligger delvis i diktens musikaliska rötter. Kanske är föremål för morgonen leder bara vissa människor att vilja rim. Personligen känner jag inte som rim alls när jag vaknar på morgonen, men alla är olika.
  4. Kärlek och ansvar? Vissa skulle hävda att varje dikt är en kärleksdikt av något slag. När det gäller Aubade, älska - och i synnerhet oppositionen av kärlek och ansvar - vilar mycket nära hjärtat av dikten. Men sexuell kärlek är inte nödvändigtvis central en Aubade är spänning. Betrakta Aubade ett mycket bredare möjligheter för oss alla att böja vår romantiska muskler ... Vem inte ibland längtar efter en upphandling, morgon-tid omfamna för evigt ostört? Eller, om inte ett anbud omfamning, som skulle älska inte för lugnet i morgon att uthärda? När natten ger vika för dag befinner vi oss i en ljusnande värld fortfarande fri från solens fulla bländning och fylld med fina rester av våra drömmar. Men vi vet alla att detta ömhet och bekväm självupptagenhet är flyktig till sin natur, och med skönheten i morgon kommer de uppgifter för dagen. Har du någonsin önskat att väckarklockan inte skulle ringa, eller att din älskare inte behövde gå till jobbet? Det är andan i Aubade!
  5. Lär av kända aubades. Det finns inget bättre sätt att lära sig om Aubade traditionen än genom att läsa framgångsrika Aubade dikter. Kolla in stora aubades som Donne s "The Sunne Rising" eller Larkin "Aubade." Sug upp så många olika exempel som du kan, och sedan prova på att komponera en Aubade själv!
Hur man skriver en aubade. De "regler" ...
Hur man skriver en aubade. De "regler" ...

Som poet, valet är ditt att följa traditionella mönster och teman som du skriver din Aubade, eller i stället medvetet bryta med traditionen. Hur kommer din morgon dikt läsa?