E2a

Hur man skriver dialog

Från teater manus till filmmanus till romaner och noveller, spelar dialogen en viktig roll i utvecklingen av både historia och karaktär. Precis som vissa människor har lätt för att skapa karaktärer eller strukturera tomten, andra har en naturlig "öra" för dialog.

Å andra sidan, precis som karaktären skapande och tomt designen är tufft för en del författare, kommer vissa författare förmodligen alltid att förlänga den lite extra ansträngning för att skriva dialog som "låter rätt." Det är inte att säga att en person inte kan få ett bättre grepp om att skriva dialog. Det finns definitivt några saker någon författare kan göra för att skriva dialog ganska väl.

 1. Tänk på din karaktär Många saker påverkar hur människor talar:. Var de kommer ifrån, utbildningsnivå, självförtroende nivå, etnisk eller nationell bakgrund, språkbehärskning. Listan är ganska lång. När du skapar en dialog för dina karaktärer, fundera på vad du vet om dem och sedan överväga hur dessa faktorer påverkar hur de talar med varandra. "Röst" är ett mycket viktigt begrepp i skrift dialog. Egentligen bör varje karaktär har sin egen "röst" - som är, bör han inte låter exakt som nästa kille (om du skriver stiliserad dialog där denna typ av härmning är avsikten). Och hur du håller röster unik är att se till att karaktärerna talar enligt de många olika aspekterna av deras bakgrund.
 2. Håll öronen öppna. Så hur får man ett tecken för att tala "enligt hans bakgrund?" Tja, återigen, om du använder en stiliserad form av dialog där människor inte är menade att låta som de gör i verkliga livet, kan du räkna ut hur dina karaktärer talar genom att lyssna på sina verkliga motsvarigheter. Lyssna, liksom observation, är en viktig färdighet för författare att ha. Kanske ingenstans är det mer viktigt att sätta denna färdighet att använda än när du skriver dialog. Du kommer att märka många saker om hur folk pratar. Deras jobb, kulturell bakgrund, utbildningsbakgrund - alla dessa saker kan återspeglas i deras tal. Även publiken kommer att påverka hur människor pratar - en man kommer att prata med sin vän ett sätt och hans dotter en annan. Lyssna på människor som liknar dina karaktärer och se hur de säger saker och, lika viktigt, vad de säger. En riktig kyrka lady, till exempel, kanske aldrig använda dåligt språk.

  Lyssna också till egenskaper som kan nästan allmänt tillämpas. Till exempel människor i vardagliga samtal talar oftast i relativt korta skurar, inte stora stycken eller stora meningar. De talar i meningen fragment med sammandragningar (Not: Ett säkert sätt att skriva högtravande dialogen är att inte använda sammandragningar). Människor stamma med "UHS" eller "ums" och pauser. De använder slang och slagord. Lyssna väl och försöka återskapa vad du hör, med hänsyn till dina egna karaktärernas specifika egenskaper. Lättare sagt än gjort, jag vet!

 3. Se till att dialogen har ändamålet. Ett sätt att se till att din dialog är bra är att se till att din dialog har ett syfte. Onödig dialog är, per definition, dåligt. I allmänhet bör varje del av varje berättelse har ett syfte. Dialogen är inget undantag. Om du hittar dig själv att skriva dialog som inte a) visar tecken b) flytta berättelsen framåt c) behandla temat eller d) har någon form av konstnärlig effekt som att vara poetisk eller återspeglar kadens i berättelsen, eller vad det nu kan vara , sedan lämna den dialogen ut. Self-censurering är en viktig färdighet för någon dialog författare att ha.
 4. Använd regeln för pekfingret. Jag vet inte riktigt var jag hörde detta, men någon gång föreslog att ett block av dialog bör aldrig vara längre än den genomsnittliga pekfinger. Jag tror att detta är en ganska bra guide. Om du skriver en bok eller ett manus och du har en person som talar - utan avbrott - för ett avsnitt som är längre än pekfingret, hitta ett sätt att bryta upp. Detta kan innebära att kasta i en annan karaktärs linje, eller en scen riktning eller en beskrivande mening. Oavsett vad det är, försök att göra det på ett naturligt sätt som bidrar till scenen, konstgjorda pauser kan vara skadligt för kvaliteten på en passage. Jag vet, återigen, lättare sagt än gjort.

  Naturligtvis är detta inte sagt att långa tal ska skrivas ut av ditt arbete. Många av de största verk i teatern lita på långa monologer och monologer. Tv-dramer har ofta stora stunder där jurister ger stänga argument som går på för en god del av tiden. Men dessa är saker som ska användas sparsamt. Bra dialog flyttar oftast raskt. Och när flera tecken visas på sidan eller på skärmen, de i allmänhet inte bör stå runt medan en annan karaktär går på och. Tänk på hur du känner när någon dominerar en konversation i verkliga livet. Du väntar bara för dem att zippa. Inte har vi väntar på din karaktär att zip det!

 5. Om du väljer en stiliserad form, gå för det och hålla fast vid det. Många författare från Shakespeare till Hemingway till Mamet har karaktärer som avsiktligt inte talar hur en normal person skulle tala. Varför gör de det? Varje författare har sina egna skäl: att göra saker vackrare, mer poetiskt, mer kortfattad, för att göra orden betona vad som händer i berättelsen. Vem vet vad det kan vara. Om du vill skriva stiliserad dialog eller har folk tala i kupletter, repetitiva fraser eller ens nonsens ord, gå för det. Men var försiktig, för om det inte är gjort bra, kan det skada din berättelse totala effekten lika säkert som lame "regelbunden" dialog. Mitt råd är, verkligen gå för det, gör det inte "halvvägs". Och vara konsekvent genom hela historien: Om du börjar med en man som talar i rim, och då han plötsligt slutar utan förklaring, kan publiken bli förvirrad. Och låt en andra uppsättning ögon (och öron) ger pjäsen en gång över och erbjuda ett yttrande om hur dialogen "fungerar." (Se nedan för mer om det ...)
 6. Undvik att skriva fonetiskt Allt jag någonsin har läst och hört om att skriva dialog -. Speciellt i manus där det kommer att bli agerat av en andra part - är, om du inte är Zora Neale Hurston, innebär accenter och lokala mönster tal och skriv inte saker fonetiskt. Till exempel, om du har en karaktär som talar med en tjock drawl, helt enkelt ange att han talar med en tjock drawl parentes enligt denna karaktär namn (i manus) eller någonstans i passagen (i berättelser och romaner). Skriv inte: "Jag sho 'doo lahk yo." Skriv "Jag säker gör som du," sa han i en tjock sydlig släpigt tal. Vi måste kunna förstå vad du pratar om! Naturligtvis innebär detta inte att du inte någonsin kan lämna "g" av ett "ing" som i "Jag snackade med honom häromdagen." Det är bra. Bara inte gå överbord försöker skriva hur en person låter. Du kommer förmodligen bara förvirra publiken.
 7. Hör det högt. Oavsett om du har en tillförordnad trupp till ditt förfogande, en författare verkstad du lita på eller om du bara stå i ditt rum och läsa ditt eget arbete, höra att dialogen högt. Oavsett om du försöker att låta naturligt eller dra av någon typ av stil, höra dialogen kommer att vara en bra indikator på hur väl din dialog "fungerar." Även om detta kan vara särskilt sant för författare av manus, någon författare som vill veta hur hennes dialog låter definitivt borde höra det högt.

Hur man skriver dialog. Tänk på din karaktär.
Hur man skriver dialog. Tänk på din karaktär.

Skriva dialog är tufft. Lyssna till världen omkring dig och tänka på vad dina karaktärer kommer att säga innan de säger att det kan göra det lättare. Också, glöm inte, ibland tystnad kan vara guld och det bästa man kan göra är att avstå från dialog och låta någon åtgärd eller beskrivning säga vad som behöver sägas.