E2a

Hur man ska prioritera en att göra - lista

Skapa en att göra-lista är ett mycket användbart för att tjäna som en påminnelse om de saker som du måste utföra i en viss tidsperiod. Normalt kommer de flesta människor gör och följa en daglig att göra-listor som består av uppgifter som kan göras för just den dagen. Men vissa människor gå överbord genom att skapa en allmän att göra-lista specificering massor av saker som behöver göras. Dessa typer av att-göra listor kan skapa mer av en börda med så många uppgifter som behöver uppmärksammas. För dessa typer av listor, är det viktigt att prioritera varje uppgift ordentligt så att du kan få saker gjorda snabbt och effektivt.

Avsätta tid för varje uppgift

Avsätta tid för varje uppgift. En att göra-lista med en hel del uppgifter som är noterade på det kan vara skrämmande, förvirrande och platta ut överväldigande. Detta kan leda till tvekan som kan göra att du förlorar värdefull tid. För att undvika dessa är det viktigt att du tilldela en specifik tidsram för varje uppgift. Till exempel sprida ut uppgifterna i listan i en veckas tid och dela alla uppgifter av dag och timme. Till exempel, om du har fyra tunga uppgifter skulle ett bra alternativ vara att tilldela 2 uppgifter om dagen med en strikt tidsram att arbeta på varje uppgift. På så sätt kan du arbeta på en uppgift utan att behöva oroa sig för andra uppgifter eftersom du redan tilldelad gott om tid att arbeta med dem.

Prioritera utifrån brådskande och effekt

Hur man ska prioritera en att göra - lista. Avsätta tid för varje uppgift.
Hur man ska prioritera en att göra - lista. Avsätta tid för varje uppgift.

Prioritera utifrån brådskande och verkan. En bra att göra-lista är en balanserad att göra-lista som prioriterar brådskande uppgifter först. Till exempel, om din ekonomiavdelning väntar på din årsskiftet försäljningssiffror som bör vara förfaller idag, då är det uppenbart att du kommer att behöva arbeta på det idag eftersom jobbar på det och skicka det i morgon kommer att vara ineffektiv för dig och din ekonomiavdelning. Detsamma gäller för en uppgift där man måste köpa en födelsedagspresent idag för din dotters födelsedag som också i dag. Din dotter kommer definitivt att bli besviken om du skjuta upp uppgiften för nästa dag eftersom du prioriterat något inte så brådskande som hennes födelsedag. Det är viktigt att prioritera varje uppgift i listan baserad på brådskande och hur det kommer att påverka andra.

Arbetet med enklare uppgifter. Det kommer alltid att finnas uppgifter på din lista som kommer att vara mycket lättare än andra. Att rensa lite utrymme och tid, kan det vara värt att prioritera de enkla funktioner först så att du kan eliminera det från din lista på en gång. Att göra detta kan leda dig att bli motiverad och mindre stressade för tuffare uppgifter framöver. Det gör att du kan koncentrera dig helt på de övriga uppgifter och eftersom du redan har rensat många bekymmer förväg.

Reflektera över fördelarna med att slutföra varje uppgift

Reflektera över fördelarna med att slutföra varje uppgift. Ibland är motivation nyckeln till att få dig att arbeta på de uppgifter på din lista. Om du har mycket av din tallrik kan oron leda till demobilisering och lättja eftersom du blir överväldigad. Men du kan motverka dem genom att tänka på de positiva fördelarna när slutföra varje uppgift i listan. Till exempel, om en av dina uppgifter är att arbeta med och slutföra ett marknadsföringsprogram för morgondagen, kan det vara bättre att avsluta det i dag så att du inte kommer att pressas i morgon. Samtidigt kan ledningen belöna dig för att slutföra programmet i förtid.

Avsätta tid för varje uppgift. Prioritera utifrån brådskande och verkan.
Avsätta tid för varje uppgift. Prioritera utifrån brådskande och verkan.

Det finns många andra sätt att se till att din att göra-lista är genomförbart och att du verkligen följer den. Det viktiga är verkligen att dela din tid klokt och faktiskt fylla i alla uppgifter i listan. Om du inte gör det så din lista kommer att vara förgäves.