E2a

Hur man läser poesi för en publik

En dikt prestanda börjar där skrivandet slutar. Ofta är en dikt uppläst första gången det delas, ett kritiskt ögonblick för ett konstverk. Här är några sätt att hjälpa kontrollera första stund är ett framgångsrikt en:

  1. Slutföra din skriftliga dikt. Även om detta kan verka självklart, är det mycket viktigt att slutföra den skrivna texten i en dikt innan tänka sin leverans. Du kan inte göra sista-minuten-ändringar och förväntar sig samma säker leverans som du skulle med text som du har varit bekant med i flera veckor. Avsluta din dikt innan du förbinder dig till ytterligare preparat, såsom fylla i och memorera - du kommer att upptäcka att hålla sig till denna regel sparar massor av tid och frustration i det långa loppet.

Hur man läser poesi för en publik. Slutföra din skriftliga dikt.
Hur man läser poesi för en publik. Slutföra din skriftliga dikt.

  • Memorera din dikt. Även om du har din skriven text finns som du läser, det är alltid en bra idé att memorera din dikt. Genom att memorera i förväg, slipper du göra misstag du kan göra under notläsning, och du kommer att vara mer självsäker.
  • Kommentera din dikt. Läs igenom din dikt med en penna, vilket gör anteckningar om de känslor och tonen i diktens högtalare. Blockera avsnitt du känner behöver talas högt eller lågt, snabbt eller med stor uttala. Finns det linjer som är särskilt ironiskt, glad, eller arg? Finns det små toppar i känslor eller mening du vill framhäva? Markera dessa linjer.
  • Skapa en sång text. Läs igenom dikten med känslor du har blockerat ut noga med att ändra din ton och volym till lämplig känslor med varje rad. Genom att variera din leverans, slipper du skapar en mono-ton leverans som snabbt kan förlora en publik uppmärksamhet. Ägna särskild uppmärksamhet åt de linjer du har markerade. Det är linjer som du har beslutat behöver särskild tonvikt, och du bör överväga varje leverans mycket noga. Ofta är det extra viktigt att uttala dessa rader, så sakta ner och fokusera på artikulation är oftast ett bra ställe att börja.
  • Öva, öva, öva. Tyvärr finns det inget enkelt recept för att vända en rookie till en veteran natten. De mest polerade framträdanden kommer från ständigt nytänkande Vocal texten och läsa den högt dussintals gånger, om inte hundratals! Ofta utför framför en spegel eller lyssna på en inspelning av sig själv är ett bra sätt att förbättra om du inte har en vän runt till kritik dig.
  • Tid din dikt. Öppna mikrofoner är ofta gäster barer och restauranger, och de har strikta tidsramar. Det är ovanligt att du hittar en plats som gör att du kan läsa på obestämd tid! Open Mic regler varierar från plats till plats, oftast gör från en dikt eller 5 minuter till 3 dikter eller 10 minuter. Att veta hur lång tid det tar att läsa din poesi låter dig planera din tid på mikrofon i förväg - en sak du inte behöver oroa dig för när du fokuserar på din läsning!
  • Lär av andra! Det finns tusentals poeter över hela landet, alla med sin egen stil, röst och tekniker prestanda. Var och en av dem kommer att avslöja unika gester, tonfall och tekniker poesi, men du kommer bara att märka om du betalar nära uppmärksamhet. Inte bara lyssna till de lokala poesi "superstjärnor", även de värsta poeterna lär dig: när du lyssnar på dikter du ogillar, fråga dig själv "Varför jag inte gillar det?" Genom att vara medveten om eventuella brister du kan möta, ge dig själv en chans att hoppa över dem.