E2a

Hur man kör 4x4

Den fyrhjulsdrift började som en militär teknologi som tillät maskiner av krig för att vandra vägen och gå över hinder. En bilens fyrhjulsdrift systemet är nästan identisk med vanliga fordon utom att transmissionen och drivlinan är utformade för stabilitet snarare än snabb körning, för det mesta. Dessutom är de flesta fyrhjulsdrivna fordon har högre fjädringssystem eller ens en valbar höjdjusteringen som låter föraren justera markfrigången med hänsyn till väg eller i terräng förhållanden.

Att börja köra 4x4 1

Hur man kör 4x4. Att börja köra 4x4 1.
Hur man kör 4x4. Att börja köra 4x4 1.

Att börja köra 4x4 1. Engagera 4WD-systemet på din SUV eller lastbil. Vissa har detta som en växelreglage eller spak på instrumentpanelen eller mittkonsolen. Överföringen kommer sedan engagera alla fyra hjulen, snarare än bara bakhjulen för dragkraft.

Vissa fordon har automatiska väljare eller manuella hjul fram

Vissa fordon har automatiska väljare eller manuella hjul fram, som lätt kan ses på hjulnaven. Om du ser väljare som har en knopp i mitten med två markerade positioner, innebär att du har en manuell välja fyra fordon fyrhjulsdrift. Denna typ kräver att föraren ta sig ur fordonet, ändra hjul inställningarna till fyra eller tvåhjulsdrift.

Var försiktig med kopplingen och gaspedalen för de kommer att vara mer lyhörd och känslig fyrhjulsdrift jämfört med när enbart bakhjulen är engagerade. Minsta tryck på gasen skulle resultera i fordonet plötsligt rörelse, beroende på redskap. Den höga fjädring gör att du kan radera stenar och andra hinder lätt. Generellt fyrhjulsdrivna lastbilar och stadsjeepar är mycket bredare, så de är mer stabila när på dåliga vägar och vid färdas lerig och stenig terräng.

I mer avancerade stadsjeepar och lastbilar

Vissa fordon har automatiska väljare eller manuella hjul fram. I mer avancerade stadsjeepar och lastbilar.
Vissa fordon har automatiska väljare eller manuella hjul fram. I mer avancerade stadsjeepar och lastbilar.

I mer avancerade stadsjeepar och lastbilar, kan föraren justera brukar sitthöjd. Att ha en högre position kan hjälpa sköld ett från stötar och burkar av off-road körning. Du har också en hög utsiktspunkt, och så att du lättare kan upptäcka eventuella hinder.

I 4WD lastbilar och stadsjeepar, kan hastigheten vara farligt när korsar terräng. Hög hastighet är inte tillrådligt, eftersom du riskerar att skada din drivlina och överföring om du hastigheten förbi 50 mph medan femte växeln.

Slutligen

Slutligen, när du kommer tillbaka till trottoaren, kom ihåg att koppla ur fyrhjulsdrift. Detta kommer att förhindra en massa problem och kostnader vid eventuella reparationer. Lämnar den på 4WD skulle sätta onödig påfrestning på växellådan, vevaxel, överföring, differential-och växellådor. Det enda undantaget är lastbilar och stadsjeepar där du kan välja den "snabba" 4WD alternativ, som låter fordonet köras på väg, med alla fyra hjulen engagerade i drivlinan. Körning på släta vägar medan på 4WD också förbrukar mer bränsle.

Vissa bilar och små stadsjeepar har 4WD-system som automatiskt engagerade, eller är alltid på standby. Dessa kallas "fyrhjulsdrift." Dessa fordon är vanligtvis inte sant 4WD i strikt bemärkelse, men det fyrhjulsdrift funktionalitet är utformad för att hjälpa mot sladd och förlust av väggrepp i halt väglag och vått väder, snarare än terrängförhållanden.