E2a

Hur man komponerar en lyrisk

Skriva låttexter är inte så mycket annorlunda från att skriva en dikt

Skriva låttexter är inte så mycket annorlunda från att skriva en dikt. Och det tar inte en total geni för att skriva en. Liksom poesi skrivande, är lyrisk skriver också bekräftas av personlig inspiration. Allt som kommer till oss naturligt personliga observationer, erfarenheter, minnen, åsikter, dessa kan alla vara skrivna på en dikt eller en sång. För att ge dig en liten vägledning om hur att komponera text, här är tips som du kan använda.

Hur man komponerar en lyrisk. Hitta din inspiration.
Hur man komponerar en lyrisk. Hitta din inspiration.

  • Hitta din inspiration. Kärnan i varje låttext är en inspiration, en enda idé, eller ett tema. Det är där varje textförfattaren startar. Det kan vara något så enkelt som tanken att det finns en tid för allt som vad låten "Turn, Turn, Turn" (med The Byrds) berättar, eller en lista över egenskaper hos din ideala människan gillar vad Alanis Morissette sjunger i "21 saker jag vill ha i en Lover". Du kan utforska de många olika aspekter av kärlek: lycklig och lyckligt som The Free Design s "I Found Love", ångest som Leona Lewis '"Bleeding Love", eller besvikelse som Joni Mitchells "Both Sides Now". Det finns så många möjligheter. Vad det än är, hitta din inspiration och låt den guida dig i skrift vad du vill förmedla i en sång. För att göra det mer personligt och meningsfullt, tänk på vem du vill sjunga den för och hur du vill göra lyssnarna känner.
  • Besluta om form. Några av de bästa låttexter involverar enkla ord i en naturlig, konversera stil. När du läser texterna, känns det som om du bara prata med någon. Om du har en känsla för ord och njuta av att göra upp rim, kan du ansöka om att din lyrisk skrivande. Du kan också berätta en historia i en ström-of-consciousness stil som Queens "Bohemian Rhapsody". Bara se till att dina texter fortfarande kommer förstås även om det var inspirerad av en komplex idé.
  • Börja med dina verser. Dina verser berätta historien om din låt. Det är bakgrunden eller landskapet i dina texter. Det är som att fylla i luckorna i en berättelse med vem, vad, var, när, varför, eller ens hur. En effektiv textförfattaren är någon som kan skriva verser på ett sådant sätt att det gör lyssnarna känner sig delaktiga och hjälpa dem att relatera till historien av låten.
  • Skriv en slående refräng. Kören är som den stora utropstecken eller höjdpunkten av låten. När lyssnare hör kören de borde mer eller mindre få kontentan av vad låten handlar om. Och de bör komma ihåg det långt efter att låten är slut. Gör kören catchy, enkel, symmetrisk, meningsfull och minnesvärd.
  • Inkludera en bro. Du kan välja att sätta in en bro och att inkludera ord i den. Vissa låtar har inte en bro, och vissa har en instrumentell ingång istället för ord. En bro är en bra del att kasta i en uppenbarelse, en twist, en ironi, en vändpunkt, eller något liknande kulmen av din berättelse-något som kommer att förmedla en förändring från de verser och refräng. Det kommer vanligtvis innan sista refrängen.
  • Redigera och polera. De bästa texterna dyker efter polering dem. Granska och redigera ditt arbete ungefär som hur du gör när du skriver en uppsats eller dikt. Se till att dina pronomen är konsekventa och din berättelse sammanhängande. Gör nödvändiga ändringar om vissa delar är oklara eller inte jive väl med resten.
  • Välj ett perfekt titel. Efter allt hårt arbete är gjort, du behöver en passande titel till kröna era texter. Du kan få det från en linje i dina texter, eller välja att väcka lyssnarens nyfikenhet genom att komma med en helt unik och oförutsägbar titel. Det beror helt på din stil.

Lyric skriver är inte så svårt som det kan verka när du tänker på det på samma sätt som att skriva en dikt och inspiration från personlig insikt, erfarenhet och miljö. Med den sortens attityd, kommer du att tänka på det mindre som en knepig och svår strävan. Du kan även njuta av processen.