E2a

Hur man knyter färgämne

Tie färgning har funnits i många år, och blev mycket populär på sextiotalet med hippierörelsen. Tie färgad reportage virvlar och rader av vackra färger, ibland slumpmässigt och ibland försiktigt läggas ut.

Hur man knyter färgämne. Hur man knyter färgämne.
Hur man knyter färgämne. Hur man knyter färgämne.

Du kan binda färgämnet precis vad som helst som är gjord av bomull eller andra fibrer som absorberar färgämnet. T-shirts är mest populära, men andra roliga saker att binda färgämnet inkluderar handdukar, lakan, örngott, förkläden, dukar och annat klädesplagg. Det är en enkel process, och barnen älskar denna verksamhet. Om du kan, gör dina färgning utomhus där spill och stänk inte kommer att göra alltför mycket skada.

Vad du behöver:

 • Objekt som ska knyta färgade (se till att den är ren)
 • Stora skopor (en för varje färg färgämne)
 • Tyg färgämne (vissa färgämnen kräver salt eller andra objekt - läs paketet etiketten noga för att veta om du behöver extra saker)
 • Elastiska band eller tung sträng
 • Gummihandskar
 • Pinnar eller gamla träslevar
 • Tidning (för att täcka arbetsutrymme)
 • Klädstreck eller rack och klädnypor
Det är allt som finns till den. Lägg ut ditt objekt som ska färgas så det är plant.
Det är allt som finns till den. Lägg ut ditt objekt som ska färgas så det är plant.

Hur man knyter färgämne:

 1. Lägg ut ditt objekt som ska färgas så det är plant. Vik eller twist områden i objektet, och slumpmässigt slips eller säkra vändningar och veck med snöre eller gummiband. Om du vill att din post för att resultera i ett visst mönster, leta på nätet för Batik mönster som visar dig exakt var du ska vika, vrida, och knyta dina objekt.
 2. Täcka ett stort område av golvet eller en hel tabell (om arbetar inomhus) med tidningen. Detta kommer att skydda golvet eller möbler från fläckar.
 3. Sätt på gummihandskar för att undvika fläckar på händerna. Blanda dina färgämnen enligt förpackningens anvisningar. Du bör använda mycket stora hinkar, och gamla som ni inte får färgas. Lämna tillräckligt med utrymme på toppen av skopan för att tillåta vattnet / färgblandningen att stiga när dina plagg tillsätts.
 4. Doppa din vara först i varmt vatten, sedan i den första färgen som du vill använda för att binda färgämnet. Flytta objektet runt i färgen med dina pinnar eller gamla skedar för att låta färgen att tränga in i tyget i alla vinklar. Om du använder mer än en färg, måste du antingen skölja ut produkten ur med varmt vatten och låt den torka mellan dips, beroende på de riktningar för att specifikt märke av färgämne.
 5. När du är klar färgning posten, fortsätter du att följa tillverkarens anvisningar för att låta färgen härda. Vissa kommer att be dig att skölja genast i kallt vatten, medan andra kräver att du lägger varan i en plastpåse och låt det sitta i 24 timmar. När färgen har satt, ta bort strängarna eller elastiska band och hänga objektet torka helt.
 6. Städa ur din utrustning med varmt tvålvatten.

Det är allt som finns till den

Det är allt som finns till den! Lek med olika band och veck för att göra intressanta och unika mönster. Anvisningarna på paketen av tyg färg kan också ge dig tvättrådet dina nyligen färgade objekt - se till att följa dem noga. Tyg färgämne kan tendera att blöda lite med de första tvättarna, så var noga med att inte lägga vita eller ljusa kläder i tvätten med dem.