E2a

Hur man kan beräkna avståndet från blixten

Åska och blixtar är fascinerande fenomen

Åska och blixtar är fascinerande fenomen, sedan urminnes tider till tiden Benjamin Franklin beslutat att genomföra sina experiment med en drake. Elementära studier låta oss veta att ljus och ljud färdas genom luften eller andra medier i olika hastigheter, varför man ofta hör ljudet av åska när du faktiskt se blixten. Åskväder på grund av skapandet och urladdning av elektrisk energi mellan områden med motsatt konduktans. Detta kan inträffa mellan moln, inom ett moln eller från molnet till marken. Snabb uppvärmning och kylning av luft under chock blixtnedslag orsakar vågor som vi hör som åska.

Hur hittar en på var exakt blixten är slående

Hur hittar en på var exakt blixten är slående? Hur nära eller långt ifrån du är att detta händer? Om du är intresserad av att veta, så läs vidare ...

Beräkna avståndet

Hur man kan beräkna avståndet från blixten. Räkna antalet sekunder.
Hur man kan beräkna avståndet från blixten. Räkna antalet sekunder.

  1. Kontrollera himlen för nästa omedelbar blixt.
  2. Räkna antalet sekunder från det att du ser blixten tills du hör ljudet av åska.
  3. Dividera den totala sekunder räknas som ovan med 5. Svaret är avståndet i miles av hur långt bort blixten är från dig.

    Till exempel, om du räknade sammanlagt 10 sekunder mellan första blixten till den tid du hörde åskan är blixtnedslag 2 miles bort från dig. För att beräkna i kilometer, 1 mil = 1,609 kilometer, alltså avståndet blir cirka 3,22 kilometer.

Åska och blixtar är fascinerande fenomen. Dividera den totala sekunder räknas som ovan med 5.
Åska och blixtar är fascinerande fenomen. Dividera den totala sekunder räknas som ovan med 5.

Kom ihåg ...

  • Ljus och ljud resor i olika hastigheter, den tidigare mycket snabbare än den senare.
  • Ljudhastigheten påverkas av media där det färdas - vakuum, luft, etc. I luft, faktorer som fukt, temperatur, höjd och täthet bestämmer den hastighet med vilken ljudet kommer att resa.
  • Blixtnedslag sker inte som en enda strejk, ofta kommer det att finnas flera samtidiga blinkar och det kan bli svårt att spåra vilken blixt orsakade den exakta ljud du kommer att få höra.
  • Detta är bara en enkel approximativ metod för att beräkna avståndet, inte 100% idiotsäker. Blixtnedslag kan spridas över en radie av upp till 10-15 miles för en enda blixt, så säkert avstånd att vara borta från att träffas av blixten bör vara minst av ovanstående avståndsområde eller mer.
  • Det är bäst att ta till närmaste skydd som är helt täckt. Var inte i kontakt med något metallföremål eller yta eftersom de flesta metaller är bra ledare av elektricitet och åska är en elektrisk laddning!

Det är mycket viktigt att komma ihåg att blixten kan döda och din första grundläggande reaktion bör vara att hitta säkert skydd. "Förvarnad är förberedd" och därmed hålla reda på de senaste vädret uppdateringarna innan du beger dig ut, söka en trygg skydd omedelbart om du fångas utomhus, och hålla sig borta från höga isolerade föremål såsom träd, torn eller stolpar. Omedelbar HLR och första hjälpen till drabbade personer rekommenderas.