E2a

Hur man gör motorbåtar soda flaska

När bakpulver och vinäger blandning

När bakpulver och vinäger blanda, producerar den resulterande kemiska reaktionen koldioxid. Koldioxid finns i många aspekter av vårt dagliga liv. Några av de mest kända platser du har sett koldioxid är i läsk s fizz och i bubblorna i stigande bröd. Ett enkelt experiment som visar koldioxid egenskaper är den ständigt populära "Soda Bottle motorbåt." Detta är bra för barnen att prova - bara övervaka dem och se till att alla bär deras skyddsglasögon.

Leveranserna för detta projekt är allmänt tillgängliga.

  • bakpulver
  • vinäger (alla typer fungerar)
  • en ren, 20-ounce soda flaska
  • ett papper handduk
  • en häftstift (tillval)
  • en flexibel sugrör (tillval)
  • en handfull kulor (frivilligt)
  • modellera (tillval)
  • en badkar eller plaskdamm med några inches av vatten

Steg 1: Ta alla leveranser till badkaret eller poolen. När vinäger och soda blanda måste motorbåt skall placeras i vattnet direkt.

Steg 2: Riv pappershandduk i fyra

Hur man gör motorbåtar soda flaska. När bakpulver och vinäger blandning.
Hur man gör motorbåtar soda flaska. När bakpulver och vinäger blandning.

Steg 2: Riv pappershandduk i fjärdedelar. Ta en av dessa bitar och lägg en matsked av bakpulver i centrum. Vik pappershandduk runt pålen och vrid det stängt på toppen. Försök att vika det väl så att reaktionen kommer att fördröjas något.

Steg 3: Häll en halv kopp vinäger i "motorbåt". Släpp papperet paket soda inuti, och sedan snabbt råga. Vrid locket endast tre fjärdedelar av ett varv. Skruva inte på den ordentligt.

Steg 4: Placera båten i vattnet

Steg 4: Placera båten i vattnet. Så snart vinäger suger genom papperet och når läsk, kommer den kemiska reaktionen börja och båten börjar gå framåt. Gör anteckningar om vad denna modell gjorde och sedan försöka variationer nedan för att se hur saker och ting kan förändras.

Variation 1: Efter steg 2 ovan

Steg 2: riv pappershandduk i fyra. Steg 4: placera båten i vattnet.
Steg 2: riv pappershandduk i fyra. Steg 4: placera båten i vattnet.

Variation 1: Efter steg 2 ovan, använd häftstift och punktera ett hål i locket. Gör en andra hål som är tillräckligt stor för ett sugrör i slutet av flaskan. Tryck halmen drygt 1/4 av vägen in i flaskan med den korta änden inne. Tryck någon modellera runt öppningen i flaskan så att den är lufttät. Detta gör det möjligt för koldioxiden att endast strömma ut genom häftstift hålet i locket och genom sugröret och bör ge motorbåt mer ström. Fortsätt till steg 3, men skruva på locket ordentligt den här gången.

Variation 2: släppa några kulor i flaskan och se hur det påverkar eller akter ändar.

Variation 3: Variera mängden vinäger och bakpulver som används. Byt förhållandena. Notera de proportioner som ökar hastigheten på din hemmagjorda läsk flaska motorbåt.