E2a

Hur man gör ett moln i en flaska

Tittar upp på himlen kan du se moln av olika former och storlekar

Tittar upp på himlen kan du se moln av olika former och storlekar. Dessa eteriska former är ofta svårt att förstå. Ta mysteriet jordnära genom att skapa din egna moln i en flaska. Följ bara dessa enkla steg för att skapa moln hemma.

Hur man gör ett moln i en flaska. Skölj flaskan med kranvatten.
Hur man gör ett moln i en flaska. Skölj flaskan med kranvatten.

  1. Skölj flaskan med kranvatten. Töm flaskan av all läsk och skölj den med varmt vatten. Använd inte tvål eftersom det kan störa molnbildning.
  2. Häll varmt vatten i flaskan. Häll två kapsyler av vatten till flaskan ersätta sedan locket.
  3. Skaka flaskan. När du skaka flaskan dropparna bör följa sidorna. Häll ut överflödigt vatten.
  4. Tänd en tändsticka och släpp den i flaskan. Skaka flaskan. När du skakar flaskan matchen kommer att röka sedan släcka. Den rök och aska som skapas av matchen blir de dammpartiklar som behövs för att skapa ditt moln.
  5. Sätt tillbaka locket. Var noga med att stänga flaskan ordentligt eftersom du kommer att experimentera med tryck.
  6. Skaka flaskan. Skaka flaskan bör släppa vattendropparna från sidan av flaskan och du bör se små vattenpölar på botten av flaskan.
  7. Skapa förändringar i tryck. När flaskan är förseglad, pressa och släpp plasten för att skapa en variation i lufttrycket inuti flaskan. Var noga med att pressa så hårt du kan i mitten av flaskan flera gånger för att skapa tryckförändringar. Detta kommer också att skapa en liten temperaturförändring som orsakar en del av vattnet att börja avdunsta till en ånga.
  8. Kolla in molnen. Nu när du har skapat förändringar i tryck, bör du börja se ett moln bildas i flaskan. Om ångan är blek kan det vara svårt att se om flaskan är i ett väl upplyst rum så om du inte ser någonting flytta till en dimmer område och upprepa steg sju för att öka trycket. Kolla in det fantastiska vädret du har skapat.

Moln behöver tre viktiga ingredienser för att bilda

Moln behöver tre viktiga ingredienser för att bilda - dammpartiklar, vatten och tryck ändras. Genom att kombinera dessa i din plastflaska, kan du skapa en mängd olika molnformationer. Experiment med olika mängder vatten eller tryck för att skapa olika typer av moln. Du kan även överväga att använda större dammpartiklar från vardagsrummet i stället för de som skapas av matchen. Försök bara att ha kul och vara kreativ så att du kan skapa moln i en flaska när du vill.