E2a

Hur man gör en topp för en stickad mössa

Stickning är en metod för att göra tyg och andra fina hantverk med tråd eller garn. Den består av stygn kallas slingor. Sömmarna är anslutna successivt att göra en produkt som är ofta ett plagg. Stickning går tillbaka till det första årtusendet e.Kr. i Egypten med bomullsstrumpor som den tidigaste stickade kända produkter.

En stickad mössa är en av de bitar du kan göra från stickning

En stickad mössa är en av de bitar du kan göra från stickning. Det finns ett hål på toppen av hatten efter lagningen. Du kan behålla det så eller lägga till något till den. Pompoms och tofsar används ofta som toppar för stickade hattar. Följ bara stegen nedan för att göra någotdera.

För att lägga till en pompom:

  • Samla material. Du behöver garn eller tråd (beroende på vilket som används för hatten), kartong, sax, och virknål eller väv nål.
  • Besluta om tjocklek och storlek på pompom. Tjockleken och storlek beror på dig. Du kan gå för en liten eller stor och du kan avgöra om det är måttligt tjockt eller en riktigt tjock en. Se bara till att du har tillräckligt med material för pompom.
  • Gör garnboll. Skär en bit kartong eller styvt papper några inches mer än längden på pompom. Om du vill ha en 3 inches pompom, skära kartong ca 3,25 inches lång. Bredden på kartong bör vara 4-5 inches. Linda garn runt kartong. Tjockleken beror på hur många gånger du linda garn. Skär en 12 inches lång matchande garn och trä den genom såret garn. Knyt den hårt. Ju snävare slips är, desto tjockare pompom visas. Klipp garnet på den motsatta sidan på knuten. Skaka pompom och trimma ojämna garner. Skär inte knut du bunden.
  • Fäst garnbollen till sticka mössa. Den extra garn som används i den knut bundet tidigare kommer att användas för att fästa pompom till hatten. Trä ena änden till den väv nål eller virknål. Stick in nålen eller virknålen i det lilla hålet på toppen av mössan och sticka stygn. Ta den andra änden av garnet, sätt in den i det lilla hålet, och knyta den med den andra änden du brukade sticka. Knyt den hårt flera gånger och skär av ändarna.

Hur man gör en topp för en stickad mössa. Besluta om tjocklek och storlek på pompom.
Hur man gör en topp för en stickad mössa. Besluta om tjocklek och storlek på pompom.

För att lägga till en tofs:

  • Samla material. Du behöver garn, garn nål, sax, och torget i kartong. Ju större kvadrat, ju större tofs än vad som kan göras.
  • Gör tofsen. Vira garnet runt två sidor av kartong. Precis som pompom, ju fler gånger du linda garnet runt, kommer den tjockare tofsen vara. Skär den bakre änden av garnet, och skär en annan svans av garn för att slinka igenom tvinnat garn. Knyt den hårt. Skär garn på den motsatta sidan av knuten. Använda garnet du bunden, ta de två fria ändar och linda den runt tofsen ca 1 cm nedanför toppen av samlas. Knyt den några gånger tills det inte kommer att lossna.
  • Fäst tofsen till stickad mössa. Skär en annan tråd av garn och fäst den på tofsen. Sy den andra änden av garnet till hatten.


Det är inte bara pompoms och tofsar som du kan sätta på toppen av din hatt

Det är inte bara pompoms och tofsar som du kan sätta på toppen av din hatt. Det finns en hel del fler mönster du kan lägga till. Efter avslutad toppen, kan du bära nu din hatt!