E2a

Hur man förbereder en bil yta för målning

Det är mycket viktigt att förbereda bilen ytan innan du börjar måla proceduren. Prepping bilen ser till att färgen kommer att pågå längre och att målet kommer att vara slät och blank. Prep arbete är dock en lång och ansträngande uppgift. Beroende på skick bilen, kan prep arbete vara klar inom några dagar till en vecka. För att ge dig en idé, här är hur det görs.

Hur man förbereder en bil yta för målning. Täck de delar som inte ska målas.
Hur man förbereder en bil yta för målning. Täck de delar som inte ska målas.

  • Korrekt ytfel. Ta en närmare titt på bilen och upptäcka bucklor och repor. Dessa måste korrigeras för att se till att bilen ytan är jämn. Fyllmedel används för detta. Applicera tunna lager av fyllmedel till ytan brister, och se till att bucklor och repor är helt täckta. Sand de områden i mellan skikten.
  • Ta bort rost. Rost måste avlägsnas helt innan målning. Om rostiga området är liten, kan du göra med slipning. Jämna ner rostiga området i en riktning med fint sandpapper. Applicera inte för mycket kraft för att undvika ytterligare skador på ytan. Om emellertid den rostiga området ganska stora, måste du svetsa fläckar på ytan. Svetsning själv tar tid, så se till att du har tillräckligt med tid för detta.
  • Sand bil yta. Målet här är att avlägsna den gamla färgen och förbereda bilen yta för primern. Med 320-slippapper, sand en sektion i taget tills du täcker hela ytan. Kom ihåg att sand bilen i en cirkelrörelse. Slipning kommer att göra bilen ytan grov, så att primern har en bra grepp. Tänk på att slipning kommer att ta mycket tid. I själva verket är det den längsta att slutföra. Men försök inte att avsluta det bråttom. Om du gör, kommer bilen ytan bli ojämn.
  • Applicera primer. Primern att använda är en personlig preferens, men se till att använda en som skapar en bra finish. Vissa primers kommer med en spruta, men de flesta är borstade på bilen ytan. Oavsett vad du väljer att använda, se till att tillämpa primern i en jämnt lager. Star med en litet område och arbeta dig fram till de andra områdena. Slipa bilen ytan mellan ansökan.
  • Täck de delar som inte ska målas. Dessa inkluderar stötfångaren, fönstren, och däcken. Tejp plastskydd eller tidning på dessa delar för att skydda dem från färgfläckar.
  • Torka bilen yta. Torka är viktigt, eftersom det tar bort smuts och damm som kan fastna under färgen. Använd en renare och ren trasa för detta. Se till att bilen ytan är helt ren innan du börjar måla.


Kom ihåg att använda rätt arbetskläder och skyddsutrustning när prepping bilen upp för målning. Speciellt bör du använda kläder du inte har något emot färgning. Bär skyddsglasögon och handskar också. Om du vill avsluta prep arbete mycket snabbare, överväga att be någon att hjälpa dig. Denna assistent måste också vara kunnig om bilar. Om inte, måste du träna honom först, vilket också kommer att ta tid.