E2a

Hur man börjar skriva en biografi

September 11, 2001 ändrade historien

September 11, 2001 ändrade historien. Det har påverkat hur vi ser på livet. Efter det tragiska händelsen har oräkneligt antal personer som du varit upptagna, om inte besatt, av tanken att skriva en biografi. Plötsligt kände du lust att berätta din historia.

Som en litterär form

Som en litterär form nollställer en memoar i tid eller en händelse i författarens liv. Den försöker utforska vad som egentligen hände, varför saker hände, och hur vändning gjort en stor eller värdefull skillnad. Tid, när den används som en referens att skriva en biografi, är omfattande. Det kan stå för en viss stund, en betydelsefull timme eller en betydelsefull dag. Den kan sträcka sig under ett antal år iögonfallande, ännu längre. Kort sagt, inte kapsla en memoar inte kärnan i en livstid. Den dekonstruerar bara och väger effekterna av en upplevelse i en viss tid.

Hur man börjar skriva en biografi. Fokus på en huvudtanken, ett tema eller ett koncept.
Hur man börjar skriva en biografi. Fokus på en huvudtanken, ett tema eller ett koncept.

Här är några viktiga riktlinjer för hur du kan skriva dina memoarer:

Fokus på en huvudtanken, ett tema eller ett koncept. Brainstorm att upptäcka hur du vill gå om dina memoarer. Minns de minnesvärda händelser i ditt liv. Ihåg varför de var betydelsefull eller anmärkningsvärt i ett eller annat sätt. Du kan även diskutera vissa av dessa händelser med din familj eller vänner. De bör kunna vägleda dig i att fylla "hål" eller "blanka" eller "saknade detaljer" om de händelser du tänker lägga ner i skrift. När du har en bra nummer i listan, tänka på ett sätt att ansluta, förena, eller tematiskt länka dem. Detta är viktigt. När människor börjar läsa dina memoarer, kan de känna igen lätt och uppskattar din stil, kreativitet och visioner.

Börja din första utkast

Börja din första utkast. Det finns inga regler här. Andra väljer att skriva efter den logiska strukturen: öppning, mitten och slutet. Andra skriver i byggstenar. De omfattar en del efter den andra och sedan försöka sätta ihop dem. Så i ditt fall, vad är bekvämt. I slutet av dagen, hur du skriver dina memoarer ingen roll. Vad är viktigare är det faktum att du redan har gjort något för att skriva dem.

Redigera inte medan du skriver

September 11, 2001 ändrade historien. Börja din första utkast.
September 11, 2001 ändrade historien. Börja din första utkast.

Redigera inte medan du skriver. Som kommer att döda och slösa din tid och hindra dig i processen. Bara låta dina idéer flöda. Koncentrera dig på detaljerna. Glöm stavning, grammatik, val ord eller skiljetecken. Du kan oroa de saker när du redan är i fas redigering, revidera eller polera dina memoarer. Vid den tiden bör du ha skrivit en hel del och du kan berika dem vidare när du går.

Ta en paus innan du revidera

Ta en paus innan du revidera. Låta ditt arbete vila ett par dagar eller så ger dig chansen att rensa huvudet. När du läser dina memoarer igen, kan du få ett annat perspektiv, kanske bättre och effektivare. När du revidera, läsa högt. Är dina meningar flyter naturligt? Finns det en rytm slags? Om du har svårt att läsa högt, kan läsaren uppleva samma. Rewrite tills allt blir slät och smidig.

När din första utkast är klar, få feedback. Läsarens reaktioner kan definitivt göra dina memoarer bättre än du har trott det vara.