E2a

Hur man använder ett teleskop

Visst, du har sett massor av bilder på Internet eller på tv om månens kraftigt cratered yta, Jupiters massiva röd fläck, och Saturnus bländande ringar, men ser dem genom ett teleskop ger dig ett helt nytt perspektiv på universum och en större uppskattning för sina "många underverk.

Hur man använder ett teleskop. Innan lära sig att använda ett teleskop, bekanta dig med den typ av teleskop du köpt.
Hur man använder ett teleskop. Innan lära sig att använda ett teleskop, bekanta dig med den typ av teleskop du köpt.

 1. Innan lära sig att använda ett teleskop, bekanta dig med den typ av teleskop du köpt.
  • Teleskop typer: Det finns tre typer av teleskop: en reflektor teleskop (även känd som en newtonska), som använder en stor spegel på baksidan av teleskopet för att samla ljus, ett brytande teleskop, som använder en lins på framsidan av teleskopet att samla in ljus, och en catadioptrics teleskop, som är en hybrid av de två. Refractor teleskop är det vanligaste, även om båda refraktorer och reflektorer ger utmärkta bilder.
  • Förstoring och Aperture: Förstoring är inte lika viktigt som bländare. Aperture är diametern på den största lins som samlar inkommande stjärnljuset. Ju större lins, desto mer ljus som kommer in, och ljusare bilderna är.
  • Mounts: Bestäm hur ditt teleskop är monterad. Det är antingen altazimuth ("alt-az") eller ekvatoriellt. Altazimuth fästen är enkla upp-ner, vänster-höger fästen, vilket gör teleskopet att gå samtidigt på båda axlarna. Equatorial fästen har också två axlar, men är utformade för att ha en axel pekar på Polstjärnan. Alt-az monteringar är intuitivt att använda och billigare.
 2. Lär himlen. Ta dig tid att titta på och studera stjärna kartor. Det finns flera bra böcker och månadstidningar med kartor tillgängliga. Star Kartorna finns även på Internet.
 3. Ställ upp teleskopet. Placera teleskopet utanför, helst på gräs, ca 30 minuter innan du tänker använda den. Detta gör det möjligt för temperaturer för att utjämna. Undvik att använda teleskopet på en blåsig natt-luften ska vara stilla. Använd aldrig teleskopet genom ett fönster.
 4. Placera teleskopet så att allt är i rät vinkel. Teleskopet ska placeras på plan mark, och stativbenen ska vara helt utdragna.
 5. Om du har en ekvatoriellt monterat teleskop, rikta in den. Luta teleskopet så att ena axeln (höger uppstigning axeln) pekar mot Polstjärnan genom att vrida latitud justeringen. När du hitta Polstjärnan genom okularet, drag åt vredet latitud låset. Nästa, luta teleskopet så att declimation axeln på stjärnan eller objektet du försöker spåra.
 6. Rikta sökaren. Upphittaren omfattning måste anpassas exakt med teleskopet så att de båda pekar på exakt samma plats. Först sätter den lägsta effekt okularet och rikta teleskopet på en ljus planet eller månen. När du får det centrerat i okularet, låsa ner det. Nu, lossa de tre skruvarna som håller finderscope på plats och titta genom okularet, vilket borde ha ett hårkors eller "X". Passa planeten på korset hår och dra åt skruvarna så det håller finderscope på plats.
 7. Njut du ute kvällar på natthimlen genom ditt teleskop!