E2a

Hur man använder en silduk

En duk är en lätt vävt material som ofta används i sceniska produktioner. Det är gasväv-liknande, med öppningar så små som öppningarna hos fönstret skärmar. Med hjälp av belysning tekniker, genererar häftgas en massa olika specialeffekter, inklusive belysningen av en handling för att göra en dröm scen. För att hjälpa dig att göra det bästa sceneffekter, här är en guide om hur man använder en silduk.

Hur man använder en silduk. Placera gasväv på scenen.
Hur man använder en silduk. Placera gasväv på scenen.

  • Placera gasväv på scenen. Bestäm var du vill placera gasväv. Placeringen av nätet bör identifieras som dig utforma och planera scenen. Häng den ner från toppen och sprider det ordentligt över för att undvika veck och rynkor.
  • Placera ljus. Beroende på vilken effekt du vill uppnå, kan ljusen placeras bakom, längst fram, och på båda sidor av nätet. Du kan också tända fåtrådsväven uppifrån. Kom ihåg att ta del av de lampor du ska använda. Styrkan och ljusintensiteten kommer delvis att påverka skapandet av specialeffekter.
  • Tänd gasväv bakifrån. Belysning är bakom tillämpligt om du vill göra den åtgärd som händer bakom slöjan synlig. De andra delarna av scenen är helt svarta, vilket gör fåtrådsväven den enda belysta området. Denna typ av effekt är användbar om du vill göra dröm, tillbakablick, och scener epiphany.
  • Vrid den främre ljus och ljuset bakom slöjan bort. Detta gör alla scener på framsidan av nätet synliga, medan slöjan ser ogenomskinligt och verkar vara en vanlig Ridå.
  • Tänd fåtrådsväven framifrån och släcker belysningen på baksidan på en låg inställning. Denna teknik kommer att avslöja både de åtgärder som sker vid fronten och bakom slöjan. Med rätt belysning, kommer nätduken visas transparent, så att publiken kan se båda scenerna.
  • Använd en gobo. En gobo är en speciell lins som, när den är monterad i en spotlight, skapar olika mönster. Om du direkt en gobo från framsidan av nätet, ett mönster, såsom stjärnor, regndroppar och snöflingor, kommer att dyka upp på bakgrunden.
  • Måla nätduken. Du kan också måla nätduken med en bild eller scen. När du tänder fåtrådsväven framifrån, kommer den målade bilden visas. Du kan använda två typer av fåtrådsväv tyger för detta ändamål: sharkstooth och kameleont. Sharktooth är det mest använda materialet för teater, även om det är lite dyrt. Kameleont, å andra sidan, inte håller färgen bra, men är mer prisvärd.
  • Utforska ljustekniker. Det finns gott om andra belysning tekniker du kan försöka belysa vissa scener. Anställ den teknik som du tror kommer att uppfylla scen behov och era önskemål.

Bortsett från teater produktioner

Bortsett från teateruppsättningar, kan du också använda gasväv för andra ändamål. Till exempel kan du använda gasväv för att styra belysningen i fotografering sessioner. Det fungerar i både studio och utomhus skott. Gasväv används också på samma sätt i filmproduktioner. Den finner också användning i snickeri-och industriella miljöer som en förstärkning material.