E2a

Hur man ändrar motorolja

Gör din egen oljebyte


Några saker att bli bekant med:

Instruktionsboken eller Servicehandbok:

De flesta bilar kommer med en bruksanvisning, som är en liten handbok som vanligtvis hålls i handskfacket. Det har vissa centrala delar av information, främst här, serviceintervaller, flytande kapacitet och nödvändiga typer av vätskor.

I avsaknad av en instruktionsbok, söka på Internet efter ditt märke och modell. Det finns många bilar specifika webbplatser som har all denna information. Även de flesta bildelar butiker bära servicemanualer för bilar som kostar mindre än 20 dollar.

Serviceintervall:

De flesta Ägarmanualer lista ut serviceintervall eller tid delar av bilen ska servas. De flesta handböcker kommer att rekommendera att bilarna oljan bytas var 6000-10,000 miles, vilket är betydligt mindre ofta än de 3.000 rekommenderas av din lokala oljebyte butik.

Hur man ändrar motorolja. Mineral kontra synthetic oil: vissa bilar kan ange att syntetisk olja måste användas i bilen.
Hur man ändrar motorolja. Mineral kontra synthetic oil: vissa bilar kan ange att syntetisk olja måste användas i bilen.

Fluid Kapacitet:

Mängden olja motorn rymmer kommer att visas under en sektion troligen Kapacitet titel Fluid. Detta är ofta helt enkelt en tabell över de olika flytande kapacitet i bilen. Noteringen efter "motorolja" bör ge den mängd olja som behövs för att fylla motorn i liter (L).

Typ av vätska:

 • Mineral kontra Synthetic Oil: Vissa bilar kan ange att syntetisk olja måste användas i bilen. Se till att du begär syntetisk olja på Biltema, om så är fallet. Andra kan inte ange någon typ - i detta fall kan du använda mineralolja eller syntetisk olja.
 • Olja Vikt: Tillverkarna kommer att lista rekommenderad viskositet. En vanlig Betyget är 10W-30W. Se till att du använder rätt typ olja för motorn och klimat oljan kommer att användas i. Tillverkarna rekommenderar ofta flera typer av olja att använda under olika temperaturer.

Steg 1

Bestäm tjänsten tid som behövs för ett oljebyte:

Gör din egen oljebyte. Olja vikt: tillverkarna kommer att lista rekommenderad viskositet.
Gör din egen oljebyte. Olja vikt: tillverkarna kommer att lista rekommenderad viskositet.

 • Om det har gått ett tag sedan det senaste oljebytet eller tiden för den sista oljebytet är okänd, är det bäst att vara säker och byta olja.
 • Bilden visar serviceintervaller för en 05 'Honda - intervallen är varje 7.500 miles.

Steg 2

Köp rätt olja och filter för din bil:

 • Rådgör med en Biltema specialist på vilken typ av olja (vanlig eller syntetisk) och vikt av olja din instruktionsbok rekommenderar.
 • Få ett filter för bilens märke och modell. Ofta bildelar butiker har stora böcker med tabeller som lista serienumret på bilen specifika filter för varje filter tillverkare. Specialisten ska också kunna hjälpa dig att välja rätt filter.
 • Köp ytterligare verktyg: en Oljeavtappningsplugg, Oljetråg, trasor shop, en tratt, en oljefilternyckel och en domkraft med pallbockar gör jobbet mycket enklare.
 • OBS: Det finns olika grader av olja och oljefilter. Trevligare oljor är formulerade för att minska uppbyggnad de lämnar bakom sig. Olika kvaliteter av filtret minska mängden förorening. Eftersom motorn försämring har många faktorer som bidrar till det, är det svårt att säga vad som faktiskt fungerar bättre.

Steg 3

Att ge ordentlig tillgång under bilen:

 • För de flesta bilar, är det nödvändigt att lyfta bilen upp för att få tillgång till oljeavtappningsskruven. Använda pallbockar och en domkraft, lyfta bilen upp så att oljetråget är tillgänglig.
 • VARNING: Innan du lyfter upp en bil, se till att du förstår rätt teknik. Lita aldrig på bara en domkraft ensam - använd alltid pallbockar.

Steg 4

Spill förebygga:

Placera kartonger eller tidningar gör en fyra av fyra fot området runt avtappningspluggen. Placera ett spilloljekärl under avtappningspluggen. Stagger mitten av pannan ungefär sex inches bakom avtappningspluggen - detta kommer att se till att du fånga det initiala flödet av vätska.

Steg 5

Tappa av oljan:

 • VARNING: Motoroljan kan vara mycket varm. Gör inte utföra steg direkt efter att bilen har körts. Det är bäst att vänta minst en halvtimme innan du hanterar oljan.
 • OBS: På vissa bilar är det nödvändigt att ta bort plast beläggningar för att komma åt avtappningspluggen. Konsultera instruktionsboken för instruktion.
 • För att tömma oljan, hitta oljepluggen. Det bör vara en bult belägen på undersidan av motorns oljetråg. Oljetråget är bokstavligen en panna som är längst ned på bilens motorblocket. (Bilden visar ett oljetråg med pluggen inringad.)
 • Försök att hitta en socket eller nyckel som passar ordentligt på bulten. Försök att undvika skiftnycklar eftersom de ofta leder till avskalade bulthuvuden. Ta bort avtappningspluggen genom att lossa bulten. De flesta pluggar är standard högergänga eller "righty Tighty, lefty loosey", men det är möjligt att det är gängad åt andra hållet. Konsultera manualen för att se till att det inte finns några särskilda anvisningar för att ta bort bulten.
 • Håll pannan nära som de sista trådarna ogängad, eftersom oljan inte kan droppa ut exakt som förväntat. Försök att hålla fast bulten eftersom att hitta en bult i använd olja är inte lika roligt som guppar för äpplen.

Steg 6

Ta bort oljefiltret:

 • Oljefiltret kan placeras i ett antal platser på motorblocket. Konsultera manualen för att ta reda på var. (Bilden visar ett oljefilter, som i detta fall är vit)
 • De flesta bilar använder en sluten filter, vissa bilar som BMW: s har en annan typ av filter. Var noga med att konsultera bruksanvisningen för särskilda instruktioner om icke-inneslutna filtertyp.
 • Med hjälp av nyckeln, grepp filtret ordentligt och lossa filtret genom att vrida den åt vänster. Återigen se till att deras är inga speciella anvisningar om filter borttagning.
 • Beroende på hur väl filtret utformats olja kan läcka ut filtret när du tar bort den, så vara redo för om en filter värt olja rinna när filtret lossas.

Steg 7

Byt oljefilter:

 • De flesta oljefilter har en gummitätning eller O-ringen för att förhindra läckage. (Dab fingret i ny olja och applicera en liten mängd gummi, är bara en tunn film allt du behöver. Detta kommer att hjälpa tätningen fungera.)
 • Med handen bara dra åt oljefiltret på motorn genom att vrida den åt andra hållet än den riktning du använde för att lossa den. De flesta filter kräver en ren snugness med en hand-åtstramning metod, så att du inte drar åt filtret. Leta efter speciella instruktioner för din specifika filter. De flesta kommer att rekommendera åtdragning av filtret tills tätningen kommer i kontakt och sedan drar åt den en bråkdel av ett helt varv ytterligare.

Steg 8

Byt avtappningspluggen:

 • Detta är ett mycket viktigt steg, det är bara inte roligt att titta på alla nya oljeutsläppet från under dess bil.
 • När oljan inte längre droppar kraftigt från avloppet bulten är det dags att byta ut kontakten. Installera den nya avtappningspluggen och dra åt kontakten till rekommenderar specifikationen. Användning av en momentnyckel är en bra idé som för lite vridmoment kommer att leda till en dropp och för mycket kan orsaka permanenta skador på oljetråget.
 • OBS: De flesta tillverkare rekommenderar att avtappningspluggen bytas vid varje service. Även om detta kan tyckas överdriven, oljeläckage är rörigt och om den läcker, finns det inget sätt att ersätta den utan oljan avtappas. När du är osäker om tillstånd avtappningspluggen, är det bäst att byta ut kontakten.

Steg 9

Fyll på olja:

 • Det är nu dags att ta bilen från domkraften.
 • Med bilen på marken, hitta locket oljefyllning. Det är oftast märkt "OIL" eller med en symbol som ser ut som en vattenkanna behållare och en droppe. Om du är osäker, kontrollera att den är den rätta genom att konsultera instruktionsboken. (Den bilden oljepåfyllningslocket har också rekommenderad olja vikten märkt.)
 • Med hjälp av en tratt här kan göra jobbet mycket mindre rörigt.
 • Fyll på olja ungefär en liter mindre än den rekommenderade oljekapacitet. Använd sedan nästa steg och här för att fylla olja till rätt nivå. Lägga mer olja är mycket enklare än att ta bort olja.

Steg 10

Mät oljenivån:

 • Nästan alla bilar använder en "mätsticka". Detta är helt enkelt en lång stång som "doppar" i oljetråget för att mäta nivån. De toppar flesta doppstickor är vanligtvis orange eller gult och har en plast slinga, så att de kan avlägsnas lätt.
 • Ta bort pinnen och torka av den med en torr trasa. Placera pinnen helt i hölstret och ta bort den igen. Det bör finnas olja på minnet.
 • Oljan bör vara i mitten av arbetsområdet, som ibland betecknas med två horisontella linjer. Se till oljan ligger inom detta intervall.

Re-kontrollera oljenivån:

 • När bilen har körts och värmas upp.
 • Parkera bilen på en plan yta och låt den svalna i 15 minuter.
 • Använd mätstickan såsom beskrivits i steg 10 för att mäta nivån.
 • Fyll på olja vid behov.

Olja och filter omhändertagande:

 • De flesta bildelar butiker kommer återvinna använt olja och filter för dig. Du behöver bara ge dem de använda behållarna och filter.
 • Dumpning oljan är inte bara extremt giftig för miljön, är det olagligt.


Ändra din egen olja kan spara en bra summa pengar, och det är bara så roligt att kunna ändra din egen olja. Jag har hittat det bäst att ta din tid, ta några andetag när du blir frustrerad och ställa massor av frågor av olika "experter".