E2a

Hur man analyserar en film

En film, om det är en storsäljande Hollywood-produktion eller en liten fristående insats, har ett antal faktorer som kommer tillsammans för att styra publiken genom bågen av historien. Aktörerna kan vara de mest synliga delarna på skärmen, men ett antal andra hantverkare fick utföra en hel del andra funktioner för att få den färdiga filmen framför en publik. Om du är intresserad av att analysera varför en film lyckas och en annan misslyckas, är det viktigt att förstå hur samverkan filmskapande egentligen är. För att verkligen få ett grepp om varför filmer fungerar, är det bra om du tittar ett antal filmer i olika genrer för att förstå konventioner varje.

Här är några faktorer att tänka på när man analyserar en film för en översyn eller personlig kritik.

  1. Tänk på effektivitet dialog och handling. Även om många professionella manusförfattare inte får samma uppmärksamhet som skådespelare eller regissörer, de är de sanna arkitekterna en film. Manusförfattare kan anpassa en bok till manus form, eller de kan skapa sina egna originella historier för skärmen. Hursomhelst bör du kunna känna en uppmärksamhet på detaljer i dialogen och plotlinesna. En framgångsrik film scriptet använder äkta dialog och scenarier som aktörerna kan hantera med lätthet. En mindre lyckad skript placerar tecken i situationer som känns konstgjorda eller krystat. Språket av karaktärerna kan späckat med oanständigheter, eller tankar som verkar komma mer från en manusförfattare sinne än karaktärens. Vid en analys av skrift i en film, fråga dig själv om dialogen kändes ärliga och scenerna flöt i en logisk utveckling. Har ni se alla scener du behövs för att se för att bo med handlingen? Har du haft några stunder där dialogen tog dig ur filmen?
  2. Titta på bakgrunden och sätta bitar. Arbetet som filmfotograf (eller Director of Photography) är att skapa den rätta atmosfären för filmen. När du tittar på en film för analys, försök att ignorera aktörer och dialog för ett par minuter. Uppmärksamma de former och färger av landskapet, apparater och kostymer. De bör alla att arbeta tillsammans för att skapa en viss stämning eller atmosfär. Användningen av ljus och mörker kan vara mycket viktig, liksom andra atmosfäriska effekter såsom skuggor och dimma. I en bra film ska bakgrundsinformation öka scenen, men inte överväldiga den. När filmkonst inte hanteras väl, kan publiken fokuserar misstag på en störande väggdekoration eller en anakronistisk bil i bakgrunden. Vid analys av en film, fråga dig själv om inställningen och bakgrund läggs mer till historien eller distraherad dig från det.
  3. Utförandet av enskilda aktörer bör övervägas. Det kan vara lätt att titta på en viss huvudpersonen prestanda och undgå att lägga märke de stödjande aktörernas insatser. Vid analys av en film, uppmärksamma vad andra tecken gör när de inte är en del av den nationella domstolen. En bra skådespelare förstår att hans eller hennes roll är att driva handlingen framåt eller etablera ett tecken i publikens sinne. Skådespelaren porträttera en skurk, till exempel, måste vara en formidabel motståndare för skådespelaren porträttera hjälten. Stödjande tecken kan inte ha mycket dialog, men deras närvaro kan fortfarande kännas av publiken. Vid en analys av resultatet av aktörer, fråga dig själv om de framgångsrikt bebodde karaktär och som något för andra aktörer att arbeta mot.
  4. Redigering är en mycket viktig del av den färdiga filmen. Många filmkritiker säger den verkliga filmen börjar i klipprummet. Ibland kan en potentiellt bra film är mindre framgångsrik på grund av dålig redigering. Väsentliga delar av filmens handling kan skäras ut helt, eller scener som gör något för att flytta handlingen framåt är kvar i finalen. När redigeringen gjort rätt, bör det vara nästan osynlig. Vid en analys av redigering av en film, leta efter något som burkar eller förvirrar dig. Scener med dialog bör skära sömlöst mellan aktörer talar raderna och andra reagerar på dem. Actionscener bör upprätthålla en stadig, spännande takt som bygger på en klimax. En bra film ska flöda från scen till scen utan att förneka publiken tillräckligt med information för att följa båge av berättelsen.
  5. Styrelsen sätter tydliga fingeravtryck på sina filmer. Även om mycket av en direktör jobb börjar och slutar med filmproduktion, bör hans eller hennes vision fortfarande tydligt i utseendet och känslan av den färdiga filmen. En bra chef förstår intentioner manusförfattare, kapaciteten hos de aktörer och de färdigheter i besättningen. Vid analys av en film, hjälper det ofta att forska direktör kropp arbete och uppgifter om hans eller hennes distinkta stil. Hur får man det bästa föreställningar från sina skådespelare? Vad är deras rykte bland andra filmare? Två olika regissörer skulle filma samma scen och en informerad publiken ska kunna se skillnad. Vid en analys av regissören bidrag till en film, leta efter signatur element som välbekanta aktörer, edgy dialog, unik hängivenhet till vissa kameravinklar och perspektiv, eller kreativ bakgrundsmusik. Varje chef har minst en utmärkande, så leta efter den när man analyserar en ny film.

Hur man analyserar en film. Tänk på effektivitet dialog och handling.
Hur man analyserar en film. Tänk på effektivitet dialog och handling.

Bryta en film upp i sina väsentliga delar kanske inte låter som kul på en dag-natt, men det är ett bra sätt att lära sig det viktigaste i filmskapande. Om du är en blivande filmskapare, så kan det vara mycket värdefullt att förstå hur vissa filmer blir klassiker och andra blir avlägsna minnen.