E2a

Hur kan man kontrollera tillståndet av dina stötar

Bilens stötdämpare är en integrerad del av dess fjädringssystem

Bilens stötdämpare är en integrerad del av dess fjädringssystem. Medan våren håller stöd av bilens chassi, det är stötdämpare, eller störningar, som absorberar gupp från vägen. Slitna stötdämpare gör för antingen ett mycket hårt eller mycket slaskig åktur. När dina stötdämpare har nått slutet av sin användbara livslängd, måste du ta itu med en obekväm resa. I vissa fall kan det vara ännu farligare att åka bil med dåliga stötdämpare.

Stötdämpare bör ändras i enlighet med det tidsintervall som anges i bilens instruktionsbok. Men kan dina stötar bli föremål för förtida slitage, beroende på bilens ordinarie last, dina körvanor och skick vägar du brukar köra på.

Hur kan man kontrollera tillståndet av dina stötar. Om stötdämparen är i gott skick.
Hur kan man kontrollera tillståndet av dina stötar. Om stötdämparen är i gott skick.

Här är ett enkelt test kan du göra rätt hemma för att bestämma tillståndet hos dina stötar.

  • Applicera din vikt till antingen huven eller bakluckan på bilen. Tryck ner ordentligt en gång, och observera bilen som den fjädrar tillbaka upp.
  • Om stötdämparen är i gott skick, bör bilen fjädra snabbt upp till sin ursprungliga höjd. Om det fjädrar upp högre än den ursprungliga höjden, och tillbaka, då dina stötar behöver bytas ut. Om bilen studsar tillbaka upp och ner flera gånger, då stötar behöver bytas.
  • Du kan begränsa denna ner till endera sidan. Du kan kontrollera varje hörn för sig. Applicera din vikt över en av fendrar på bilen och se hur bilen studsar tillbaka upp när du trycker fast den ner.
  • Du kan också ta bort stötdämpare för att testa dem individuellt. Du måste jack upp bilen och satte den på pallbockar. Ta bort hjulen, och sedan stötar. Du kommer att behöva använda speciella verktyg när du tar bort stötdämpare, särskilt eftersom stödet våren kommer att ha en hel del spänning.
  • När du har tagit bort de chocker från bilen, tryck ner den ordentligt. Om det tar lång tid att fjädra tillbaka till ursprungliga form, då det kommer att behöva bytas ut.


Om du har bestämt att det är nödvändigt att byta ut stötar

Om du har bestämt att det är nödvändigt att byta ut stötar, se till att byta ut dessa i en uppsättning av fyra. Om du inte vill spendera alltför mycket, då kan du byta dessa i par. Du kan byta bara två främre stötdämpare eller de två bakre chocker.

Byta stötdämpare kräver att du arbetar med att ta bort dina däck. Stötdämpare kommer också att vara svårt att ta bort från bilens stöd fjädrar, om du inte har speciella verktyg som du kan använda för att hålla vår medan du Skruva loss stötdämpare.

Om du inte har erfarenhet av fastställande bilens fjädringssystem

Om du inte har erfarenhet av fastställande bilens fjädringssystem, är det oftast bäst att konsultera en mekaniker efter bestämning att dina stötdämpare redan behöver bytas. Beroende på om du får en OEM eller en eftermarknad stötdämpare, kommer din kostnad varierar vanligtvis någonstans från 225€ till 375€ per par plus arbete och service. Ändå får en ersättare vid behov kommer att spara mycket pengar på eventuella skador som kan orsakas av trasiga stötdämpare.