E2a

Hur kan man kontrollera kylaren och kyl slang

Bilens kylsystem är en viktig del av din motor

Bilens kylsystem är en viktig del av din motor. Det håller motorn sval och inom normala temperaturer. Att se bilens kylsystem fungerar är därför en del av bra bil underhåll.

En av de saker du kan göra för att kontrollera integriteten av din kylsystemet regelbundet kontrollera kylvätska och kylarslangar. Med läckor på kylvätska och kylarslang kanske inte ett brådskande problem, men om du har en läcka eller blockering kan tillståndet förvärras över tid, och leda till komplikationer.

Du bör regelbundet övervaka bilens driftstemperatur under körning

Du bör regelbundet övervaka bilens driftstemperatur under körning. Beroende på märke och modell på din bil, bör detta vanligtvis mellan 195 till 210 grader Fahrenheit. Om det går mer än vanligt, då är det ett tecken på att det är något fel med antingen din motor själv eller kylsystemet.

Kontrollera din kylare och kylvätskeslangen är lätt. Har dessa få enkla steg minst en gång i veckan när du rengör och inspektera din bil.

  • Hitta två kylarslangar. Den en upptill ger het kylvätska från motorblocket i kylaren. Den nedre leder tillbaka kylda-ner kylmedel från kylaren till motorblocket.
  • Visuellt inspektera slangarna för eventuella tecken på sprickbildning eller flagning. Kontrollera klämmorna även om dessa är rostat eller mjuk.
  • Kontrollera om hål eller ruttnande på slangarna.
  • Kläm slangarna. Dessa bör vara lite flexibel och svampig, men ändå fast. Det borde inte vara så svårt. Det bör fjädra tillbaka när pressas. Om slangen inte fjädra tillbaka, då betyder att det är i dålig form.
  • Kontrollera området fastklämd till kylaren. Dessa bör vara fastspända, och bör inte rotera.


Om du bestämmer dig

Om du bestämmer dig, vid kontroll, att slangarna behöver bytas, ta del av specifikationerna på din slang och köp antingen en OEM eller eftermarknaden tillbehör från din lokala bildelar återförsäljare. Du kommer att behöva dränera all kylmedel ut genom att skruva proppen i botten av radiatorn. Detta bör säkert sätt, som kylmedel är en fara för miljön och djuren.

Byt båda slangarna och fyll kylaren med rätt blandning av kylmedel och destillerat vatten. Under vintern eller om du bor i extremt kalla miljöer, fyll kylaren och behållaren med frostskyddsmedel istället.

När du arbetar på din motor

När du arbetar på din motor, se till att låta den svalna i minst två timmar om du nyligen har varit på väg. Det är oftast bäst att läsa dina kylarslangar medan motorn är sval, såsom på morgonen innan du startar motorn. Använd handskar för extra skydd. Kylmedel kan irritera huden, så försök att undvika direkt kontakt.

Hur kan man kontrollera kylaren och kyl slang. Hitta två kylarslangar.
Hur kan man kontrollera kylaren och kyl slang. Hitta två kylarslangar.

Gör det till en vana att inspektera ditt motorns remmar och slangar regelbundet. Detta ger en säkrare körning och en längre livslängd för din bil. Förutom dina regelbundna kontroller bör dessa slangar och bälten också bytas varje visst intervall, enligt definitionen i bilens servicemanual.