E2a

Hur kan man förbättra dina chanser i en skrivtävling

Inmatning skriva tävlingar med betydande vinster har blivit enklare än någonsin, beror till stor del på Internet-baserade ansökningsblanketter och online inträdesavgift betalningsalternativ. Vinna dessa skriva tävlingar, men kan fortfarande vara en kombination av skicklighet, tur och vilt psykologi. Enligt konventionellt tänkande bör varje ansökan får samma mängd noggrant övervägande från domarna, men i verkligheten är situationen lite blurrier. För att parafrasera George Orwell, alla skriva tävlingsbidrag är lika, men några är mer jämlika än andra. Utmaningen för deltagare att stå ut från mängden.

Hur kan man förbättra dina chanser i en skrivtävling. Var noga med att följa varje underkastelse instruktion till punkt och pricka.
Hur kan man förbättra dina chanser i en skrivtävling. Var noga med att följa varje underkastelse instruktion till punkt och pricka.

Inget trick i världen kan ersätta en kvalitet post i någon skrivtävling, så din primära fokus fortfarande bör vara att ta fram det bästa arbetet du kan och hoppas på det bästa. Dessa tips för att förbättra dina chanser är avsedda att vara förslag till förbättringar, inte att vinna en orättvis fördel eller att utnyttja döma systemet.

  1. Var noga med att följa varje underkastelse instruktion till punkt och pricka. Många kvalificerade poster rutinmässigt lägrade eftersom aktören inte följa reglerna för inlämning. Om det finns ett ord gräns, omarbeta och revidera din post för att nå den. Lita inte på en domare gör en 750 ord uppsats i en 500 ord tävling. Om tävlingen sponsorer be om två exemplar av varje post, ge dem. Leta efter andra små inlämnande detaljer såsom en sase, ord kod, kontaktinformation eller teman. Dina chanser att vinna en skrivtävling gå direkt till noll om ditt inlägg är felaktigt formaterad.
  2. Betala strikt hänsyn till varje tema eller andra restriktioner placeras på poster. Ett överraskande antal deltagare behandla tävlingen temat som bara en jump-off för andra typer av skrivande. Anslutning till temat är ofta ett stort bedömningskriterierna, så se till att alla dina poster upp temat tydligt. En skrivtävling är inte rätt tillfälle att experimentera med en sci-fi fantasy riff eller en humor uppsats.
  3. Domare är människor också. Det innebär att de kommer att gå igenom faser av upphetsning, tristess, frustration och lättnad som döma perioden fortskrider. Ibland en kvalitet post inte kommer att få poäng förtjänar därför att det kom tillsammans med en enorm sats mediokra eller hemsk poster. Du har uppenbarligen ingen kontroll över detta, men du kan styra när dina poster tas emot. Undvik inledande vågen av deltagare - domare fortfarande formulera sina kriterier och är mer ovilliga att erbjuda höga poäng. Skickar i sista minuten kan också arbeta mot dig, eftersom domarna kan ha nått en burn-out punkten. Du måste poäng ännu högre för att konkurrera med deras informella lista över vinnande bidragen. Skicka in bidrag någonstans mellan halv-vägs och tre fjärdedelar märke. Domarna är oftast mer bekväm i sina bedömningskriterierna då, vilket innebär ditt arbete kommer att få mer uppmärksamhet.
  4. Undvik att använda ovanliga teckensnitt, dekorerade kuvert eller överflödiga följebrev. Du vill att dina uppgifter ska vara så lättläst som möjligt - du vet inte dessa domare personligen, så försök inte så svårt att synas smart. Inklusive personlig information inte tillåtet enligt reglerna kan också göra att du verkar alltför desperat. Låt ditt arbete tala för sig själv.
  5. Forskning historien om tävlingen och läsa tidigare vinnande verk. Det hjälper ofta att veta vad en vinnande ser ut, så du har något konkret att jämföra med dina egna poster. Har domarna verkar föredra en viss handstil historiskt? Vad tycks motivera sponsorer i allmänhet? För att förbättra dina chanser att vinna en sponsrad tävling, hjälper det ofta att skräddarsy ditt bidrag för att matcha de värderingar och filosofi sponsorer. De är de som kommer att få leva med resultatet av deras skrivtävling, även efter vinnarna har fått sin egen erkännande. Om du verkligen vill vinna tävlingen, gör ditt bästa för att likna sponsorn idé om en vinnare.