E2a

Hur jämföra syntetisk kontra vanlig olja

Motorolja används för att minska friktionen från alla rörliga delar i motorn och förlänga dess livslängd genom att minska slitage. Den fungerar också som kylmedel i extrema temperaturer och kan hjälpa partiklar fälla kol från att orsaka skador på motorns delar. Men det finns två typer av motorolja för ditt fordon att överväga och en typ av olja som kan uppväga de andra genom de fördelar den erbjuder.

  1. De första åren av syntetiska oljor
    Under de första åren av syntetiska oljor som används på bilar, de fick ett dåligt rykte för läckage. Tätningen på motorn skulle krympa om dess svälla var lägre än vad som krävs av den syntetiska oljan, vilket gör att oljan läcker igenom tätningarna i vevaxeln och ventilkåpa. Nu, om den sväller var högre skulle tätningarna expandera och också orsaka en läcka. Efter en bils ägare ändras tillbaka till vanlig olja, har tätningarna slitits ut, fortfarande läcka igenom. Syntetiska oljor har förbättrats genom åren som ska användas effektivt i bilar. Syntetiska oljor har funnits sedan början av 70-talet, det har använts på kommersiella flygplan, soldater jet och olika militära fordon innan de lanserades för kommersiellt bruk i vanliga fordon. Till skillnad från de högpresterande motorer som de syntetiska oljorna visat sig vara effektiv med, var vanliga bilmotorer inte beredda att hantera den tidiga sammansättning, så tillverkarna fick förfina ingredienser för att prestera bättre på vanliga bilar. Syntetiska oljor flyter mycket snabbare och bättre än vanlig olja och tål extrema temperaturer från motorn, antingen varma eller kalla.
  2. Regelbundna oljor
    Regelbundna motoroljor har funnits längre än syntetiska oljor och har visat sig ha nackdelar, alltså anledningen till att utforska bättre alternativ. Regelbundna motoroljor vänder oftast mörk med användning under långa perioder av tid och regelbunden oljebyten måste planeras för att säkerställa att oljan inte orsakar alltför mycket skada på motorn i det långa loppet. Även om det är rekommenderat av några att använda vanlig olja på nya bilar att bryta i motorns delar, syntetisk olja ersättas efter ett tag. Regelbundna oljor utför inte bra i extrema temperaturer eftersom det tjocknar i extrema kyla och orsaker överhettning i varma temperaturer. Denna typ av motorolja innehåller föroreningar som kan bära ner din motor avsevärt och kan vara farliga för miljön också. Den regelbundna olja i din motor blir till slam och utan korrekt avfallshantering när du har din olja bytt kan få allvarliga konsekvenser för miljön.
Hur jämföra syntetisk kontra vanlig olja. De första åren av syntetiska oljor.
Hur jämföra syntetisk kontra vanlig olja. De första åren av syntetiska oljor.

Syntetisk olja har bevisats över tiden för att prestera bättre än vanliga oljor. Du ändrar motorolja mindre eftersom det ligger i linje över längre tidsperioder.