E2a

Hur förstå William Shakespeares Hamlet

William Shakespeares tragedi Hamlet är en rik

William Shakespeares tragedi Hamlet är en rik, komplex och dyster spel, en av de största prestationer av engelsk litteratur. I Hamlet är den unge prinsen av Danmark besökte spöket av sin far. Den tidigare kungens ande avslöjar att han mördades av sin bror, Claudius, som sedan har gift sig hans änka, Hamlets mor Gertrud och tagit tron ​​Danmark. Hamlet agonizes över vilken handlingslinje han är att ta efter spöket besöker honom. Ska Hamlet dödar Claudius att hämnas sin far? Oftast människor tolkar Hamlet som berättelsen om en ung man som inte kan ta ett beslut - ". Olycklig brist" för vilka tvekan är en Men det finns mycket mer mening att utläsa från Shakespeares tragedi om du läser Hamlet med uppmärksamhet på vissa detaljer (eller titta på -! Ihåg, Shakespeares pjäser var tänkt att utföras). Dessa är bara några som kan ge dig en rikare upplevelse av Hamlet.

 1. Läs inte Hamlet med antagandet att Hamlet inte kan fatta ett beslut. Många frustrerad över att Hamlet inte omedelbart hämnas sin fars död men tillbringar mycket tid att testa spöket berättelse och begrunda natur dödligheten (som i sin berömda monolog "Att vara eller att inte vara, "i vilken han betraktar självmord). Du bör dock komma ihåg att det som Hamlet planerar, om det är för hämnd eller inte, är mord och mord på en kung på det. Furstemord i långt mer socialt skiktad värld av 16-talet, är en mycket mer allvarligt brott än enkel mord. Således måste Hamlet se till att Claudius är skyldig så han kommer inte att vara skyldig till att döda en oskyldig man.

  Hur förstå william shakespeares hamlet. Fråga identitet och motiv av spöket.
  Hur förstå william shakespeares hamlet. Fråga identitet och motiv av spöket.

  Du bör också ha i åtanke att Hamlet lider av en sjukdom som i Shakespeares tid kallades "melankoli adust," på grund av ett överflöd av svart galla (medicinsk vetenskap dominerades fortfarande av tanken på de fyra humors sedan) - kallade depression i vår tid. Depression minskar ofta en vilja att agera. År 1621, ungefär 20 år efter Hamlet skrevs, en så kallad bok Anatomy of Melancholy av Robert Burton publicerades som beskriver melankoli i termer som vi skulle hitta ganska igenkännlig som depression. Symtomen vid melankoli skulle känna igen för Shakespeares publik, och han upprättar tidigt under förutsättning som Hamlet lider.

  I akten en, scen två hans mor, drottning Gertrud, uppmuntrar Hamlet att sluta bära sina svarta sorg kläder, men svarar Hamlet att han inte kan, för hans "inky kappa" är det enda sättet han kan uttrycka sorg inom honom. (Nästan tre år senare skulle Morrissey uttrycka liknande känslor med "jag bär svart på utsidan eftersom svart är hur jag känner på insidan"). I samma scen, efter Gertrud och Claudius har lämnat, Hamlet säger: "Hur trött, gammal, platt och olönsamma / tycker jag all användning av denna världen!" I ett sådant sinnestillstånd, kämpar Hamlet att tro att hämnas, eller ens rättvisa har någon betydelse alls.

 2. Fråga identitet och motiv av spöket. Hamlet gör. I akten två, scen två, han undrar om spöket är en demon, jagar honom i hans deprimerade tillstånd att försöka få honom att begå en handling som kommer att förbanna hans själ:

  Den anda som jag har sett
  Kan vara djävulen: och djävulen har makt
  Att anta en behaglig form, ja, och kanske
  Ur min svaghet och min melankoli,
  Eftersom han är mycket potent med sådana andar,
  Missbruk mig att fördöma mig ...

  Till Shakespeares publik, skulle möjligheten att spöket är en demon har varit mycket rimliga. Skulle en far ber en son att begå en handling som skulle fördöma sonens själ? Eller kanske en demon, beväpnade med verklig information som kan köra en son att begå mord, använda den för att locka honom till den synden? Om du läser med samma sinnesstämning blir Hamlets tvekan ännu mer begriplig. Som hans "Att vara eller inte vara" monolog senare avslöjar, är Hamlet väldigt mycket med livet efter detta. Han tvekar att döda Claudius och tillskriver sin tveksamhet att begå självmord på sin rädsla för helvetet.

  William shakespeares tragedi hamlet är en rik. Var uppmärksam på hamlets interaktioner med ophelia.
  William shakespeares tragedi hamlet är en rik. Var uppmärksam på hamlets interaktioner med ophelia.

  Hamlet själ är något att tänka på när du läser, även om du inte tror på en sådan sak som själen, de flesta av Shakespeares publik verkligen gjorde. Det är anmärkningsvärt att när Hamlet beslutar att döda kung Claudius i akt fyra, scen fyra, svor, "från denna tid framåt, / Mina tankar vara blodig eller ingenting värt," han börjar ta på en nihilistisk livssyn. Han berättar Horatio i akt fem, "Alexander dog, Alexander begravdes, Alexander returneth damm" - han ser graven som enda efterdyningarna av livet.

 3. Var uppmärksam på Hamlets interaktioner med Ophelia Hamlet hånar Rosencrantz och Guildenstern för förutsätta att "plocka ut hjärtat mitt mysterium", men pjäsen Hamlet kräver publiken att göra just det:. Att pussla om Hamlet: s motiv, sitt sanna jag, sin förtvivlan . Ophelia, Hamlet gång älskade, är på sätt och vis, ett fönster in Hamlets mysterium. Mycket om Hamlet avslöjas på grund av Ophelia. Genom sina kärleksbrev till henne, ser vi en annan ung prins - en som är lekfull, kärleksfull, även beundrande. Efter Hamlets förbränd konfrontation med Ofelia i akt tre, scen ett, där hennes far och kung Claudius använda henne för att få insikt i Hamlets sinne, beskriver hon vad han en gång var för henne och hur faller han har fallit:

  Hovmannen s, soldat är, lärd, ögon, tunga, svärd;
  Den förväntade och steg av det verkliga tillståndet,
  Glaset mode och formen av form,
  Den observerade av alla observatörer, helt, helt ner!

  Jämför hela detta tal till Hamlet beskrivning av idealiserade mänskligheten i akt två, scen två, "Vad ett arbete är en man!" Mycket av språket Ophelia använder liknar Hamlet. När Hamlet möter henne står han hur hon en gång visade sig för honom, hur han en gång var. Hon är innehavare av hans dygdiga, lyckliga jag i hennes minne. Under hela pjäsen, döljer Hamlet hans självförakt från förhör Rosencrantz och Guildenstern och från av Polonius, men Ophelia, som är sätet för sin orsak och innehavaren av hans idealiserad form, kan han inte låta bli att avslöja sig själv. Ophelia är så kopplat till Hamlets dygd och sinnestillstånd som efter att han lämnar sin tveksamhet och förklarar att han kommer att döda Claudius, hon slutligen dukar under till vansinne och förtvivlan, som utför handlingen att självmord som Hamlet hade brottats med. Genom sina obevakade interaktioner med henne, kan du få mycket insikt i Hamlets psyke.

Slutligen, kom ihåg att dessa är bara några av de strategier du kan använda för att få insikt i Hamlet: s mening och artisteri. Det är ett komplicerat arbete som kan stödja olika tolkningar, och alla rikare på grund av detta.