E2a

Hur förstå grundläggande färglära

Färglära innebär studier av hur färger interagerar med varandra och hur mellanliggande färger fram till när grundfärger kombineras. Färgskalan ges också betydelse för framkalla vissa känslor. På grund av detta är färglära viktigt i vissa branscher, till exempel mode, inredning och även design i allmänhet.

Hur förstå grundläggande färglära. De primära färgerna.
Hur förstå grundläggande färglära. De primära färgerna.

 • De primära färgerna. Färglära börjar med tre grundfärgerna-rött, blått och gult. Detta är den grundläggande färgschema vattenbaserade och ogenomskinliga föremål. Observera dock att när det gäller ljus-baserade färger (t.ex. projektion skärmar och TV), de primära färgerna röd, grön och blå. Primärfärger kan inte längre delas upp i grundläggande motsvarigheter, eftersom dessa är grundläggande färger i sig.
 • De sekundära färgerna. De sekundära färger är en kombination av grundfärger. När två primära färger kombineras, resulterar detta i en sekundär färg. Till exempel, blå och röd gör violett. Blått och gult gör grönt. Gul och röd gör orange. I ett färghjul, de sekundära färgerna placerade i mellan sina primära färger.
 • Tertiära färger. De tertiära färger är en kombination av primära och sekundära färger. Namnet kommer först från den primära färgen, och sedan den sekundära. Till exempel, rött och orange gör röd-orange, medan rött plus violett gör röd-violett. Gult och orange gör gul-orange, gult och grönt gör gul-grön. Blått och grönt gör blågröna, medan blått och violett gör blå-violett.

  Vid mycket mitten av färghjulet är brun. Detta beror på att färger kombineras mot färgen mittemot dem i färghjulet förvandlas till brunt. Till exempel, röd och grön gör brunt. Gul och violett gör brun. Blå och orange gör brunt.

 • Intensitet. Man kan faktiskt kombinera dessa olika färger och använder mycket olika resultat. Detta eftersom du kan ändra intensiteten av en färg eller annat sätt. Till exempel, när du gör apelsin, kan du lägga till eller dra ifrån rött, tills du uppnår önskat resultat. Lägga rött gör den orange djärvare och mörkare. Subtrahera rött gör det mer dämpad.
 • Färgton och skugga. Färgtoner och skuggor uppnås genom att lägga till vita och svarta till färgen. Toner uppnås när vita tillsätts, vilket resulterar i ljusare eller ljusare färger. Nyanser uppnås när svart läggs, vilket resulterar i mörkare färger.
 • Färgscheman. Bortsett från färger och kombinationer, kan du använda kombinationer av olika färger för att komma fram till ett färgschema. Till exempel, när man utformar ett rum eller objekt kan du använda en monokrom färgskala, vilket innebär endast en färg används. Du kan variera intensiteten hos färgen. Till exempel kan en monokromatisk system inkluderar marinblå och ljusblå.

  En triadiska färgschema innebär tre av de lika avstånd färger i hjulet. Till exempel kommer rött, blått och gult resultera i en triadiska schema. En gratis system innefattar färger som är direkt motsatt, såsom rött och grönt, gult och violett eller blå och orange.

 • Värme och kyla. Färger som leder mot de röda och gula sägs vara varma, medan färger som leder mot blues är cool. Detta är ofta användbar när du vill färger för att framkalla känslor hos betraktaren.


Förstå färglära kan hjälpa dig att komma igång i design och estetik. Detta är ett bra sätt att förstå hur färger påverkar inte bara visuell perception, men även känslor.