E2a

Hur fickparkera i en tät parkeringsplats

Om du är en första gången drivrutin eller om du har nyligen fått ditt körkort, en av de största utmaningarna som du antagligen måste möta är fickparkering. Parkering är lätt om du har gott om utrymme, men i städer där parkeringsplatser är mycket trånga, måste du arbeta på din fickparkering. Här är hur du kan göra det.

  • Kontrollera parkeringsplats. Börja med att se till att det faktiskt finns tillräckligt med utrymme för din bil i partiet. De flesta parkeringsplatser kommer med markeringar på marken, så att du kommer att kunna enkelt berätta om det finns utrymme eller inte. I omärkta parkeringsplatser, dock kan du behöva använda dina ögon för att avgöra om det finns tillräckligt med utrymme. Som en allmän regel bör du uppåt till den plats där du tänker på parkering, för att bedöma om det finns tillräckligt med utrymme eller inte.
  • Använd dina signallampor. När du har fastställt att det finns tillräckligt med utrymme för dig att parkera i, är nästa steg att sätta dina signallampor på. Detta krävs, och kommer att ge andra förare märker att du försöker att parkera. Förutom att varna andra förare, är det också ett sätt för dig att garantera din säkerhet. När andra förare ser att dina lampor lyser, kommer de vänta på dig att avsluta parkering eller flytta bort från dig så att du kommer att ha mer utrymme.
  • Omvänd. Nu börjar vända bilen i knipa. Se till att du flyttar hjulet så långt det går i omvänd, speciellt om du arbetar på en mycket snäv plats. Flytta bakåt tills du har nått slutet på parkeringsplats.
  • Räta hjulet. I de flesta trånga ställen, men du kommer inte lätt passa in med bara en back. Du behöver oftast räta hjulet och sedan gå vidare för ett par inches eller fötter. Efteråt återigen vrid ratten så långt det hjul går och sedan vända bilen. Gör detta flera gånger, tills du har möjlighet att sakta positionera bilen så nära som möjligt parkeringsplats. När du är ganska säker på att du redan är i linje in i parkeringsplats, kan du räta hjulet och sedan vända så långt bak som möjligt. Se till att du använder din backspegel för att bedöma avståndet mellan baksidan av bilen och spetsen på parkeringsplats.
  • Park-läge. När du är klar med sätter bilen i det snäva parkeringsplats, allt du behöver göra för att sätta bilen i parken. De första gångerna du försöker göra fickparkering kan vara mycket svårt och kan ta lite tid. Du kan öva hemma, om du vill förbättra dina fickparkering färdigheter.


Hur fickparkera i en tät parkeringsplats. Kontrollera parkeringsplats.
Hur fickparkera i en tät parkeringsplats. Kontrollera parkeringsplats.

Med dessa steg bör du enkelt kunna parkera bilen oavsett hur snäva parkeringsplats kan vara. Bäst av allt, behöver du inte längre oroa dig denting din bil eller repa bilen bredvid dig.