E2a

Hur du byter körfält

Filbyte är en av de drivande manövrar som du bör behärska

Filbyte är en av de drivande manövrar som du bör behärska. Det kan se mycket lättare att göra när föraren är mer erfarna. Men för en nybörjare som du, kan de faktiska inblandade steg visa sig vara lite komplicerat. Ta aldrig byta körfält lätt. Det kan lätt sätta ditt liv i fara. Det finns vissa säkerhetsregler som du måste följa för att tee. Annars problem bundna uppstå. Till exempel, om du inte anger att du planerar att byta körfält, kan andra förare behöver inte tid att reagera på rätt sätt. Olyckor kan hända på ett ögonblick. Här är några särskilda försiktighetsåtgärder för dig:

Hur du byter körfält. Ändra aldrig körfält utan anledning.
Hur du byter körfält. Ändra aldrig körfält utan anledning.

  • Ändra aldrig körfält utan anledning. Vävning in och ut banorna lätt störa trafikflödet så att du kan inte bara göra det ur ett infall. Driving experter har identifierat fyra väg situationer där filbyten blir oundvikligt. Manövrera när körfält är på väg att slut eller när nästa korsning uppmanar dig att överföra till en annan bana. Cue själv byta körfält när du är på väg att närma sig ett hinder eller en fara eller när bilen framför dig kör lite långsammare att den inställda hastighetsgränsen. Kort sagt, kan du bara ändra körfält om det finns ett brådskande behov för dig att passera eller röra sig säkert till en annan bana.
  • Följ säkerhetsåtgärder. Ändra aldrig körfält när det finns fotgängare, bilar, faror eller hinder på vägen. Lita på din bil speglar att kontrollera de bakre och angränsande omgivningar så att du inte behöver vända. Placera din bil speglar så att du fokuserar på de döda vinkeln när du kör.
  • Lär dig att utföra manövern. Slå din tur signal på så att du kan automatiskt varna andra förare om din önskan att ändra linjer. Det är viktigt att hålla din tur signal på tills du har avslutat din Lane Changing processen. En enda snärt eller blixt av din blinkers kommer inte hjälpa alls.
  • Studera det tillgängliga utrymmet. Har du tillräckligt med utrymme för att överföra till en annan bana? Uppskatta utrymmet genom sneglande på back-och sidospeglar. Aldrig byta fil när utrymmet inte räcker eller när trafikflödet kan störas. Du kan inte förvänta andra fordon för att påskynda, sakta ner eller byta fil bara för att du manövreras. Lita på din instinkt, men aldrig vara för impulsiv.


När en gott om utrymme är redan synliga

När en gott om utrymme är redan synliga, förvandla din bils hjul något så kan du smidigt överföra till andra körfältet. Vrid aldrig bilens hjul skarpt eller abrupt. Det kan orsaka din bil att rycka och utlösa en olycka. Kontrollera din hastighet. Kan du hålla jämna steg med trafikflödet? Har du behålla den? Har du accelerera? Men du kan aldrig bromsa. Du vill inte hamna kollidera med andra bilar bakom dig. Stäng av blinkers när du har ändrat körfält. Titta på speglarna och skaffa dig förtrogen med de nya omgivningarna. Ändra din hastighet, vid behov.