E2a

Hur du använder akrylfärger

Med en ny typ av färg är alltid spännande

Med en ny typ av färg är alltid spännande, och om det råkar vara akrylfärg då du är i för en mycket roligt. Akrylfärg är en vatten-baserad typ av färg som gör användningen av förtunning (som i många fall är vatten) för att nå alla typer av olika utseende och effekter. Den hålls högt av många målare på grund av den relativt lätt att använda akryler, en liksom den sort du kan få genom att helt enkelt lägga mer eller mindre vatten för att någon form av akrylfärg. Men precis som alla andra typer av färg finns saker att titta efter när man använder akryl. För det första är det huvudsakligen består av akrylharts, vilket innebär att akrylfärg har en tendens att torka upp mycket snabbt. Målaren måste vara säker på om hans arbete innan akryl-annars han av misstag skulle ge en effekt på pjäsen som han kommer att ångra senare.

Hur du använder akrylfärger. Eftersom akryl tenderar att torka upp mycket lätt.
Hur du använder akrylfärger. Eftersom akryl tenderar att torka upp mycket lätt.

Så frågan är hur man korrekt använda akrylfärger? Denna artikel kommer att gräva i detta ämne genom att ge några tips och råd i form av en serie enkla steg som du kan antingen följa eller hålla i minnet för att göra det bästa av denna speciella typ av färg. Så om du är intresserad av att använda akrylfärger och inte vill göra några nybörjare misstag, då stegen nedan kommer att hjälpa dig att måla som ett proffs:

  • Eftersom akryl tenderar att torka upp mycket lätt, måste du ha det i åtanke när de tillämpar den på din palett. Detta innebär att när du klämmer färgen ur lämpliga rören, bör du bara krama ut det belopp du ska använda det ögonblicket. Annars kommer färgen torka innan du ens har en chans att doppa penseln i! Du kan lindra detta problem något genom att spraya lite vatten i din palett innan du lägger färgen. Om du vill behålla en del av färgen som har torkat, kan du skrapa upp dem och lägg dem på våt akryl (samma färg förstås) så att den kan bli stämd igen.
  • Vill du ett ogenomskinligt utseende eller tunnare något? Det speciella med akryl är dess förmåga att enkelt söka tunnas ut eller koncentreras, beroende på hur mycket vatten du använder. Var dock försiktig när man går till en tunnare utseende. Akryl kan vara kladdig, men om du lägger för mycket vatten kan det sluta köra ner din canvas-skapa en look du inte riktigt förväntar sig (och förmodligen inte vill). Men du kan åtgärda problemet genom att helt enkelt måla över rinnande delarna.
  • Använd maskeringstejp för mycket skarpa effekter. Eftersom det är vatten baserad, är målning tejp mycket effektiv, så om du vill gå till en skarpare look sedan helt enkelt använda akryler över tejpen för att uppnå det. Detta är en av anledningarna till akryl kan vara lättare att använda än andra typer av färg.


På en avslutande anmärkning

På en avslutande anmärkning, en pappershandduk eller kanske en tidning gör stora material penselrengörande. Dessutom kommer papperet absorberar en del av fukten, vilket kommer att eliminera den rinnande effekten från att tillämpa för mycket vatten med färgen. Lycka till, och hålla din kreativa safter flödar!