E2a

Hur berätta om bilens högtalare blåses

Din bilstereo är en av de saker som du tar för givet tills något går fruktansvärt snett. När du får i din bil du förväntar dig att kunna slå på den och din favorit station eller CD-skivan börjar som det alltid gör och låta bra. Om det inte går på eller om det du hör är annorlunda än vanligt (på ett dåligt sätt), kanske du har en blåst eller delvis blåsta bilens högtalare. Om du behöver byta ut dina högtalare bilstereo , så jag rekommenderar starkt att du plockar upp ett exemplar av Hemligheter av en professionell installatör att lära sig att byta ut dina gamla högtalare med nya.

Hur berätta om bilens högtalare blåses. Hur en högtalare fungerar.
Hur berätta om bilens högtalare blåses. Hur en högtalare fungerar.

Låt oss undersöka ditt system bilstereo för att se om du har några blåst högtalare!

  1. Hur en högtalare fungerar. Detta är den korta versionen. En bil högtalare består av en cirkulär magnet som omger en spole som är ansluten till en kon-formad membran. Ström går genom spolen på högtalaren. Ström görs, i detta fall, av en förstärkare i stereon. Att nuvarande alternerar vid en frekvens som är samma som de ljudvågor som alstras det och inducerar ett växlande magnetfält i spolen. Polariteten hos det magnetiska fältet i spolen växlar positiv till negativ, så det attraheras till och repelleras av permanentmagneten. Spolen vibrerar så konen vibrerar och vad du har är en faksimil av det ursprungliga ljudet.
  2. Hur berätta om du högtalaren blåses genom att lyssna. Det finns olika grader av "blåst" bilhögtalare. En helt blåst talare innebär att könen har separerat från spolen. Kraften av ljudvågen "blåser" isär dem - därav uttrycket. Om detta har hänt, kommer du att märka att det finns inget ljud vid normala eller låga nivåer, eller förvridna surr-liknande ljud på högre nivåer. Se till, om du har en equalizer, som du sätter alla nivåer "0" och resten till mitten. Detta hjälper dig att höra eventuella snedvridningar i ljudet. Om du hör musik, men det är kraftigt förvrängd, vad du har är en delvis blåst högtalare. Detta betyder att könen är ganska nära att helt separeras från spolen. I alla praktiska, det är ganska mycket betyder samma sak som om din högtalare var helt blåst och bör repareras.
  3. Hur berätta om din högtalare blåses genom provning. Skaffa dig en elektrisk mätare - till exempel en av de multi-mätare de säljer på din lokala Radio Shack. Ställ in den för att läsa ohm (impedans). Se till att dina högtalare är avstängd och sätta en meter bly på vardera av de två terminalerna. Om dina högtalare blåses, kommer den att läsa oändligt impedans. Om dina högtalare inte är skadad alls, kommer den att läsa 1,0.
  4. Testa genom känsla. Om du inte kan känna någon vibration eller duns som kommer från en subwoofer när volymen är upp, dina högtalare troligen skadad. De stora koner av subwoofers bilstereo röra synligt när basen är uppskruvad. Placera fingrarna lätt på den och vrid basen uppåt. Det är inte det mest tillförlitliga sättet att testa dem, men ändå ett annat alternativ du kan prova.

Det bästa att veta om bilens stereohögtalare har problem är att använda örat, förvrängda ljud eller surr av könen vibrerar mot spolen är de bästa indikatorerna att det är dags att byta dina högtalare. Din mekaniker eller en bra bilstereo butik kommer att kunna göra jobbet åt dig.