E2a

Hur att polera din presentationsteknik

Presentationer är förmodligen en av de mest fruktade fall i någon människas liv. Faktum är att studier visar att de flesta människor är rädda att tala inför en stor grupp nästan lika mycket som de är rädda att dö. Tyvärr har minst tveksam presentationsteknik är en förmåga som en professionell bör ha om han vill lyckas i sin valda karriär. Lyckligtvis kan denna färdighet utvecklas och förbättras med lite tålamod och en hel del hårt arbete. Här är några tips som hjälper dig att finslipa dina presentationsteknik.

Hur att polera din presentationsteknik. Ändra din syn om att ge presentationer.
Hur att polera din presentationsteknik. Ändra din syn om att ge presentationer.

  • Ändra din syn om att ge presentationer. Många anser ger en presentation som en börda eller en obehaglig uppgift som de behöver för att uppfylla en del av sitt jobb. Med detta synsätt kommer bara göra dig mer rädd för att ge ditt tal. Du måste visa dessa fall som en stor möjlighet som kan förändra din framtid. Att kunna ge en anmärkningsvärd presentation kan hjälpa utlösa en förändring i ditt kontor, vinna nya kunder eller projekt, informera dina kollegor om utvecklingen i ditt område, eller underlätta beslutsfattandet.
  • Aldrig klämma för en presentation. Ge dig själv gott om tid att förbereda sig för presentationen. Du behöver tillräckligt med tid för att genomföra undersökningar, organisera dina tankar, skapa de nödvändiga visuella hjälpmedel, och öva talet.
  • Arbetet med innehållet först. Du måste fastställa mål ditt föredrag. Varför ger du den här presentationen i första hand? Besluta om vad du vill att din publik att ta bort från ditt tal. Skriv ner dessa och basera innehållet i din presentation på denna lista. Om du säljer en produkt eller en idé, se till att du nämner funktioner och fördelar. Organisera allt innehåll i din presentation på ett smidigt och logiskt sätt. Välj en struktur, oavsett om det geografiska, kronologisk, matris eller modulära och vara konsekvent. Gör en storyboard av dina idéer och ordna tankarna tills du uppnår den mest effektiva ordningen. För maximal retention och varaktiga effekter, försök att hålla dina viktigaste punkterna ner till tre. Otaliga forskare har kommit överens om att detta är det maximala antal begrepp som de flesta människor kan behålla något föreläsning eller tal. Glöm inte att ta reda på din lyssnare. Ta reda på deras intressen och bakgrund. På så vis kan du anpassa ditt tal. Se till att du använder språket och exempel att din publik kommer säkert att förstå.
  • Använd bilder och videoklipp i din visuellt hjälpmedel. Använda klartext på din presentationsbilder kommer tråka din publik. Ersätta vissa begrepp med bilder. Om det behövs, innehålla video och ljudklipp för att göra din presentation mer dynamisk. Bilder, särskilt de som rör och har ljud, kommer att fånga publikens uppmärksamhet och göra dem mer mottagliga för vad du säger till dem.
  • Repetera framför en vän eller en videokamera. Ett sätt att få förtroende för att presentera något är genom att öva ditt tal om och om igen. Om möjligt, be en vän eller en nära kollega att titta på dig under en praxis springa och har honom skriva ner hans feedback. Om du är för blyg för att träna framför en levande publik, spela in dig själv under en repetition. Gå igenom video och leta efter sätt att förbättra din presentation.
  • Gör några egna lugnande övningar rätt före och under din presentation. Nervositet kan snabbt detekteras av din publik. Bli av med panik genom att fokusera på att andas långsamt och djupt. Försök att göra detta obemärkt, annars kan din publik tro att det hyperventilation. Kom ihåg att stå upprätt och distribuera din vikt jämnt på båda fötterna. Under ert inlägg, hitta en stödjande ansikte eller två och göra ögonkontakt. Förbruka överskott panik genom att relevanta gester, men undvika överdrivna rörelser.


Om du fortfarande har en hård tid i presentationer, trots att ha gjort alla nödvändiga förberedelser, överväga att anlita ett tal tränare. Han kommer att kunna hjälpa dig att arbeta på dina problemområden och ge dig fler tekniker för att övervinna din ångest.