E2a

Hur att övervinna skrivkramp

Det finns faktiskt två typer av skrivkramp

Det finns faktiskt två typer av skrivkramp, och skillnaden är inte så mycket om du har fastnat i början eller i mitten av en skrift projekt. Det är om du vet vad du vill säga. I den första typen, kan du vara i början av ett projekt eller i mitten, men du vet inte vad som händer härnäst. I den andra typen, vet du vad som händer härnäst, men när du försöker skriva, vad kommer ut är bara hemskt.

De två olika typerna av skrivkramp måste hanteras annorlunda.

 1. "Jag vet inte vad jag ska skriva om!"

  I detta fall är den kreativa delen av din personlighet barnslig (på ett bra sätt) och håller på att förträngs av din interna redaktör, som är vuxen (på ett dåligt sätt). Så du behöver för att undertrycka den interna editor för att låta kreativiteten lös.

  Skjut bort från tangentbordet och gå göra något du gillade som barn. Jacks or jump-rep eller patiens. (Spela patiens med en riktig kortlek, den patiens på datorn endast förvärrar den interna editorn som omedelbart börjar ringa dig namn.) Om du väljer att göra något fysiskt du inte har gjort i femton eller tjugo år, som skateboard , hm - var försiktig.

  Sedan när du går tillbaka till skrift, skriva på det sätt du skrev som barn. Du skrev berättelser som barn, minns du? Hur gjorde du det? I en spiral anteckningsbok som sitter under ett träd? Gör det. I en sammansättning bok under sängöverkast med hjälp av en ficklampa? Gör det.

  Hur att övervinna skrivkramp. "jag vet inte vad jag ska skriva om!".
  Hur att övervinna skrivkramp. "jag vet inte vad jag ska skriva om!".

  Känn dumt? Hej, du är en författare! Du får vara dum! När du tar tag i och "egna" konceptet att du får vara dum, bör skriva idéer börjar flöda igen.

 2. "Det här är skräp! Varför jag någonsin tror jag skulle kunna skriva?"

  Den andra typen av skrivkramp kräver en annan strategi. (Naturligtvis kan du hoppa rep och sitta under ett träd om du vill.) I denna typ av block, du vet vad du vill säga, men när du skriver det, det är hemskt. Det är platt, det är besvärligt, det är bara omöjligt.

  Tricket är att skriva det i alla fall.

  Det finns faktiskt två typer av skrivkramp. "det här är skräp! varför jag någonsin tror jag skulle kunna skriva?".
  Det finns faktiskt två typer av skrivkramp. "det här är skräp! varför jag någonsin tror jag skulle kunna skriva?".

  Och inte ta bort den!

  Här är där framsteg inom teknik har visat sig vara kontraproduktivt. Vi har alla sett scener i filmer av den blockerade författare. Han sitter på sin skrivmaskin i en avancerad tillstånd av frustration, börjar en överfulla papperskorgen vittnesmål om den falska han slet ur skrivmaskinen och kastas i avsky.

  Men kom ihåg hur den scenen vanligtvis är löst, antingen författaren eller hans långmodighet hustru går igenom de skrynkliga bitar av papper och jämnar ut en som visar sig inte vara så illa. Och voila, blockera övervinna, och han tar det därifrån.

  Tyvärr har tillkomsten av datorer och Delete gjort bort med överfulla papperskorgen, och idag skriver försök som kastas i avsky är borta tidigare hämtning.

  Och här är något viktigt du behöver veta. När du skriver går bra och perfekt ord flyter som vatten, och även när skrivningen går fruktansvärt och usel ord kryper ut - både sådana sinnestillstånd bygger mycket mer på ditt humör än på kvaliteten på de ord själva !

  Så sätt igång och skriva nästa bit och hålla på att skriva usel, hemsk, hemska ord hela vägen igenom. Och sedan spara den och skriva ut den. Gå sedan göra något annat ett tag. När du går tillbaka och läsa vad du skrev, kommer du att upptäcka förmodligen att det inte var så hemskt när allt eller du kommer att se hur det kan vara fasta och de rätta orden kommer till dig för att ersätta de som är fel.