E2a

Hur att övervaka läsförståelse

Aktiviteter och övningar

Läsförståelse är en av de grundläggande läsförmåga ett barn ska utvecklas. För att säkerställa att du skulle kunna på lämpligt sätt övervaka ditt barns läsförståelse, här är några strategier för förståelse som du kan prova:

Läs-alouds.

Läs-alouds, även känd som berättande och guidad läsning, är ett roligt sätt att engagera ett barn i en berättelse. Det är en väldigt enkel aktivitet som du kan göra för ca 30 minuter innan ditt barns läggdags. Ett tips är att låta ditt barn välja den bok som han vill att du ska läsa tillsammans, göra en stor sak av denna verksamhet för att låta honom känna att läsning är en mycket trevlig upplevelse.

Före läs-högt, låt honom titta på omslaget till boken och låt honom gissa vad berättelsen handlar om (detta fungerar om det är hans första tid att läsa eller lyssna på det). Efter att ha läst varje sida, kan du be honom att förutse vad som skulle hända härnäst. Uppmuntra honom att använda sin fantasi. Han behöver inte vara korrekt hela tiden. Genom att låta honom förutse nästa händelse, är du övervakar också hans förståelse nivå. Bortsett från detta, är du ingjuta i honom en spänning för läsning.

Efter läs-högt, fråga honom frågor om berättelsen. Du kan börja med att fråga kunskapsfrågor (t.ex., "som var huvudpersonerna i berättelsen?" "Vad var historien om?" Etc). Om ditt barn inte kan svara på, sedan läsa relevant avsnitt, eller ge honom ledtrådar. Om han fortfarande inte kan svara på, är det mycket viktigt att du aldrig pressa ditt barn eller förebrå honom. Det viktigaste här är att försiktigt instruera och vägleda. Du skulle inte vill att ditt barn att vara traumatiserade med läsning på något sätt.

Hur att övervaka läsförståelse. Läs-alouds.
Hur att övervaka läsförståelse. Läs-alouds.

Kan se till att din förståelse frågor inte skulle begränsas till vad som skett inom historien, ställa frågor som låter ditt barn dela sina åsikter och att även låter honom vara kritisk. Sådana frågor kan vara, "Vilken karaktär gillar du bäst?" "Vilken del av berättelsen gillade du mest?" "Om du var en karaktär i berättelsen, skulle du ha gjort något annorlunda?"

Läsa kalkylblad.

Det finns så många läser kalkylblad tillgängliga som fokuserar främst på att övervaka och bygga läsförståelse nivå av ett barn. Välj ut en som riktar ditt barns ålder och / eller klass nivå. Dessa läser kalkylblad har typiskt en novell av en viss genre, med frågor som följer efteråt. Genom att använda dessa arbetsblad regelbundet, skulle du kunna följa ditt barns läsförståelse på ett kvantifierbart sätt, och du skulle kunna undervisa honom utifrån sina förbättringsområden. En annan fördel med dessa arbetsblad är att om det tas regelbundet, skulle han vänja sig vid standardiserade tentor läsförståelse.

Aktiviteter och övningar. Läsa kalkylblad.
Aktiviteter och övningar. Läsa kalkylblad.

Relaterade spel, aktiviteter och övningar.

Ett mycket kreativt sätt att övervaka läsförståelse är genom kreativa lekar, aktiviteter och övningar som är rotade från historien. Efter ditt barn läser en berättelse, till exempel, kan du ha honom rita en tecknad serie av hans favorit del, låt honom svara korsord (med frågor som "vilken karaktär ..." eller "där ..."); ordet jaga spel ... och listan fortsätter. Det viktigaste här är att skapa en verksamhet som skulle vädja till ditt barn och skulle också fungera att utnyttja sina intressen och talanger.

Online resurser.

Det finns så många online-resurser som du kan dra nytta av för att hjälpa dig att övervaka ditt barns förståelse, eller åtminstone för att ge dig idéer om hur du kan hjälpa honom att njuta läsa mer. Dessa online-resurser inkluderar gratis kalkylblad som har guidade frågor samt läsanvisningar. Några av dessa online-resurser omfattar teachnology.com , rhlschool.com , abcteach.com , och många andra.

Där har du det! Dessa är bara några tips som hjälper dig att övervaka och förbättra ditt barns läsförståelse. Se till att du får läsa hjälp också från ditt barns lärare och att du arbetar hand i hand med henne mot ditt barns utveckling i läsning. Lycka till!