E2a

Hur att återhämta sig från en krasch i kreativt förtroende

Om du inte har varit fritt kreativ ett tag, kan det tyckas svårare att komma tillbaka in detta flöde för varje dag. Faktum är att du mer än sannolikt har börjat undra om du någonsin kommer att skapa något meningsfullt eller värdefullt igen.

När du befinner dig i denna typ av situation, är det värsta man kan göra att ta på massor av komplexa kreativa projekt på gång, kämpar för att göra några framsteg med någon av dem, och hamna ännu mer fast och frustrerad än du var innan.

Istället är här en 5 steg till att återhämta sig från den krasch i kreativ förtroende:

  1. Minns tidigare kreativa toppar. Vi har alla haft tidigare kreativa höjdpunkter, men flyktig de kan ha varit, eller hur länge sedan de känner. Tillbringa tid att minnas några av dina, ta dig tillbaka till till mitt i dessa känslor av att vara mycket kreativ, och stolt över vad du skapar. Koncentrera dig på detaljerna. Vad som hände runt omkring dig då? Vad gjorde du ser, hör och känner att allt har bidragit till denna kreativa flöde?
  2. Tror att din kreativitet är redo och väntar. Efter steg 1, kommer du att vara mer i kontakt igen med hur positivt en erfarenhet av att skapa kan vara för dig. Nästa steg är att tro att din kreativitet är redo och väntar på att dansa igen, som en nervös tonårsflicka sitter på åskådarplats på hennes prom night, desperat att bli ombedd att ta till dansgolvet. Du får inte nu skapa exakt vad du har skapat fem eller tio år sedan, men din kreativitet är ständigt närvarande i någon form - du har precis fått ställa den och ge den en chans.
  3. Börja med små projekt. Att bygga upp ditt självförtroende, det är mycket bättre att skapa en serie av små projekt för att få dig för att varje steg i den kreativa processen en gång till. Välj ett projekt som du kan börja och avsluta på mindre än en timme, något du kommer att njuta, bara för att koppla tillbaka med glädje att skapa igen och ser genom en kreativ satsning från idé till en punkt för färdigställande. Sedan gå vidare till en annan liten projekt, bygga ditt självförtroende sakta och säkert.
  4. Lite varje dag. Lika viktigt som att plocka små hanterbara projekt återupptäcka regelbundna kreativitet vanor när det gäller den tid du åta sig att skapa. Om du vill skapa på din mest säker och fri, måste du ha regelbunden kreativ "motion". Och eftersom vi använder dagligen kalender, är det bästa sättet att göra detta skapa varje dag, ungefär samtidigt. Bygga in det i din rutin som att sova och äta. Prioritera och ställ åt sidan viss tid varje dag för att skapa, inte bara skapa "när du har tid".
  5. Erkänna dina framsteg. Alla stegen ovan skulle vara praktiskt taget meningslöst om du aldrig erkänt framsteg du gör och hur din kreativa självförtroende återvände. Erkänna din utveckling genom att se över varje månad eller så var du är, samt att göra del av viktiga "kreativa landmärken" längs vägen. Till exempel "första dikt jag skrivit under 5 år", "skapat för 7 dagar körs", "plockade upp en pensel för första gången sedan jag var i min 20-årsåldern" och så vidare - de betydande åtgärder som påminner dig du är på god väg till en kreativ givande liv.

Hur att återhämta sig från en krasch i kreativt förtroende. Minns tidigare kreativa toppar.
Hur att återhämta sig från en krasch i kreativt förtroende. Minns tidigare kreativa toppar.

Följ denna plan och steg för steg, kommer du att känna ditt självförtroende att skapa gå från klarhet till klarhet.