E2a

Använda symaskiner: tips och tekniker för att lära sig sy

Lära sig använda en symaskin kan verka skrämmande

Lära sig använda en symaskin kan verka skrämmande, men det viktigaste är att dela upp det i små, enkla steg och lära sig grundläggande tekniker. Dessa instruktioner kan variera lite beroende på din maskin, så om du har några frågor som inte besvaras här, kolla din manual symaskin. Om du inte har manualen, gå till tillverkarens hemsida för att beställa en. De sömnad tips i handboken är värt ansträngningen. Den Sy europa webbplats har också ett stort urval av bruksanvisningar.

 1. Det första steget i att lära sig att sy och använda maskinen på rätt sätt är att förstå hur det fungerar. De flesta maskiner utgör samverkande stygn med en röd tråd spole bildar toppen av stygn och en spole som bildar botten av stygn. Nålen, som har ett öga på den vassa änden, istället för den trubbiga änden som en hand-synål, skjuter den främsta tråden genom tyget, där det fångas upp av undertråden.
 2. Nästa steg i att lära sig att använda symaskinen är att förstå de delar av den. Även var och en är något annorlunda, kommer de flesta av dem har följande funktioner:
  • Trådrullehållare. Dessa är korta inlägg på toppen av din maskin, oftast nära den högra kanten. De håller den huvudsakliga trådrullen. Det kommer att finnas åtminstone en, men möjligen två, för att hålla en extra trådrulle.
  • Trådledaren. Detta är en liten plats nära toppen av maskinen på vänster sida. Precis som namnet antyder, är en röd tråd guidas genom denna plats efter att ha lämnat spolen.
  • Tension regulator. Till vänster om trådledaren ser du spänningen regulatorn. För att bilda jämn, platt stygn behöver spänningen mellan den röda tråden och undertråden vara lika. Om spänningen är för hård, kommer dina sömmar rynkas. Om det är för lös, kommer stygnen vara svag och kommer inte att hålla bitar av tyget tillsammans.
  • Uppfångarmekanism. När maskinen är vänd mot dig, kommer du att se en lång, vertikal slits löper längs framsidan av maskinen med en spak som sticker ut. Detta är den ta upp spaken, genom vilken den övre tråden passerar på sin väg till nålen.
  • Nålklämman. Precis nedanför trådtilldragaren är en liten klämma som håller nålen på plats.
  • Pressarfoten. Under nålen är pressarfoten. Du kan sänka pressarfoten för att hålla tyget på plats när den går genom maskinen.
  • Trådspolarsätet. Bredvid trådrullehållare ser du en annan kort inlägg. Det är där du kommer att placera din undertråd när du spolar tråd på den. En spole är en spole som handlar bara om en tum höga, vanligen av silver metall.
  • Halsen plattan. Detta är ett silverfat som täcker området under pressarfoten. Den har en öppen yta i mitten, genom vilken nålen passerar för att ta undertråden. Det finns flera olika typer av halsen plattor, beroende på vilken typ av stygn du använder mest.
  • Spolluckan. Framsidan av området under halsen plattan kommer luckan öppen, som ger tillgång till spolen, som vilar på insidan.
  • Ratt. Detta är ett hjul eller vev finns på högra änden av maskinen. Det gör att du kan höja och sänka nålen för hand, så att du kan placera den på rätt sätt när du börjar en söm.
  • Fot kontroll. Fotkontrollen är vad du kommer att använda för att starta och stoppa maskinen. Till att börja sy, tryck på fotpedalen. För att stoppa, trycket på pedalen.
  • Andra funktioner. Maskinen kommer också att ha olika sätt att välja stygnlängd, stygnbredd och sy typ. Beroende på din maskin, kan dessa vara manuella spakar, eller de kan nås via ett datoriserat skärm.
 3. Nu när du är bekant med din maskin, är det dags att använda den! Det är bäst att börja med några medelstora stuvbitar att öva dina stygn innan du försöker en verklig projekt. Iron tyget så att det är skrynkelfri. Detta hjälper till att förhindra den från att fånga på nålen.
 4. Följ anvisningarna i din bruksanvisning för att trä symaskinen.
 5. Nu är du redo att verkligen lära sig att sy? Lägg två stuvbitar ovanpå varandra, räta mot räta, med sina kanter linje. Om du gör en verklig projekt, skulle du vilja vara säker på att stadkanten (korta kanter) av tygerna kördes samma riktning. Detta säkerställer att projektet kommer att ha samma mängd "ge" från en del till en annan.
 6. Använd ratten för att höja nålen, placera tyget precis framför nålen och använd sedan ratten för att sänka nålen tills den nästan vidrör tyget.
 7. Sänk pressarfoten för att hålla tyget klipp på plats.
 8. Tryck på fotpedalen. Nålen på din dator kommer att börja röra sig uppåt och nedåt. Placera en hand på vardera sidan av tyget klipp för att vägleda dem under nålen. För de flesta projekt kommer du vill använda en 1/4 "tums söm. Avståndet från nålen till kanten av pressarfoten är exakt 1/4", så försök att hålla dina klipp i linje med kanten av foten .
 9. Sy strax bortom kanten av dina klipp, släpp sedan trycket på fotpedalen. Detta håller stygnen från unraveling lika lätt.
 10. Om din maskin inte utgör samverkande stygn när pedalen trycks, det gängade felaktigt. Använda bruksanvisningen, kontrollera att tråden följer den rätta vägen exakt och att spolen roterar åt rätt håll.
 11. Om din maskin bildar stygn, men de gäng upp under halsen plattan, är din högsta spänning för hårt. Justera spänningen och försök igen.

Använda symaskiner: tips och tekniker för att lära sig sy. Nästa steg i att lära sig att använda symaskinen är att förstå de delar av den.
Använda symaskiner: tips och tekniker för att lära sig sy. Nästa steg i att lära sig att använda symaskinen är att förstå de delar av den.

När du känner dig bekväm med maskinen och kan upprätthålla en 1/4 "söm, prova på en riktig sömnadsprojekt. Små projekt med enkla, fyrkantiga hörn och raka sömmar är bäst för en nybörjare, som kuddar, örngott.

Att lära sig att använda en symaskin har aldrig varit enklare. Med lite övning kommer du att kunna göra något ditt hjärta önskar!